Ambasasa Rusiei la Bucuresti califica drept „reactie emotionala” „limbajul de ura” generat de filmul care a insotit anuntul privind donatia pentru „Cumintenia Pamantului”.
Totodata, institutia afirma ca pune aceasta reactie pe seama „sensibilitatii opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei” si isi exprima regretul ca un demers umanitar a provocat o reactie controversata si uneori extrem de neprietenoasa.
Ambasada sustine, intr-o postare pe Facebook, ca un astfel de limbaj este condamnat de legislatia unor tari UE, dar si de cea a Rusiei, subliniind ca respecta dreptul romanilor la exprimarea libera a opiniei si dand ca exemplu libertatea de exprimare din Federatia Rusa.
Remarcile sunt facute in contextul in care reprezentanta diplomatica anunta ca inca un cetatean roman „care s-a prezentat ca persoana privata care nu are nicio legatura cu institutii publice, mass-media, servicii secrete s.a.m.d. a transmis 100 de euro in calitate de gest de multumire pentru interesul manifestat fata de cultura romana”.
„Aducem la cunostinta ca fara a lua in considerare motive concrete din partea acestuia si a altor cetateni romani care transmit bani la Ambasada in contextul donatiei modeste anuntate de catre noi mai devreme in campania pentru achizitia operei „Cumintenia Pamantului” a lui Constantin Brancusi, nu stim o folosire mai buna a acestor bani decat transferul acestora la fondul mentionat.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- 301 rotiri gratuite la 20 Dazzling Hot, fără depunere pe Superbet
Ceea ce am si facut. (Insa dorim sa atragem atentia ca pe 30 septembrie 2016 termenul acestei actiuni expira. In cazul in care banii vor fi adusi dupa aceasta data vom fi nevoiti sa-i donam pentru alte fapte filantropice) „, scrie pe contul de Facebook al Ambasadei Federatiei Ruse la Bucuresti.
De asemenea, reprezentanta diplomatica anunta ca a reusit sa converteasca 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, „aproximativ 10 lei”, suma primita in urma protestului care a avut loc marti seara in fata ambasadei.
„Totodata, sigur ca nu putem sa nu ne exprimam regretul ca demersul nostru umanitar bazat doar pe sentimentele prietenoase fata de Romania si poporul roman a provocat o reactie atat de controversata in societatea romana si uneori extrem de neprietenoasa cu privire la Rusia si poporul ei multinational. Ca raspuns la mana data de un prieten noi auzim de multe ori injuraturi ordinare si insulte personificate.
Intelegand sensibilitatea opiniei publice din Romania in ceea ce priveste unele capitole ale istoriei, legam acest „limbaj de ura” (language of hatred), cu o prima reactie emotionala. Apropo, un astfel de limbaj este condamnat atat in legislatia mai multor tari ale Uniunii Europene, cat si in cea a Rusiei. In acelasi timp, noi respectam dreptul romanilor la exprimarea libera a opiniei lor”, se mai arata pe contul de Facebook al ambasadei.
Reprezentanta diplomatica isi exprima speranta ca in Romania, ca stat care impartaseste „valorile democratice europene”, va fi tratat cu intelegere dreptul ambasadei si al poporului rus in general la „un punct de vedere alternativ.”
„Diferenta opiniei cuiva fata de cea proprie si respectarea dreptului de a exprima aceasta opinie diferita fata de cea proprie chiar este una dintre principalele semne ale pluralismului si democratiei”, precizeaza ambasada.
Institutia mentioneaza ca in cazul in care orice pozitie, chiar si cea determinata de intentii bune dar care nu coincide cu opinia ta este respinsa imediat ca „propaganda”, atunci este dificil sa se astepte ca se va putea ajunge cu adevarat la intelegerea oponentului si, mai ales, la continuarea unui dialog productiv.
„Noi suntem gata sa continuam dialogul”, se arata in finalul postarii Ambasadei Fedratiei Ruse la Bucuresti.
Ambasada Rusiei la Bucuresti a anuntat luni „o contributie financiara modesta” pentru recuperarea de catre statul roman a sculpturii „Cumintenia Pamantului”.
Anuntul a fost facut pe Facebook, unde ambasada a publicat si un videoclip in care se spune ca „armata rusa si armata romana au luptat impreuna, in Primul Razboi Mondial, pentru independenta Romaniei”, iar in Al Doilea Razboi Mondial „armata sovietica si armata romana au luptat impreuna pentru independenta Europei”.
Atat suma de 100 de euro donata, cat si videoclipul au provocat critici vehemente pe retelele de socializare, marti seara avand loc inclusiv un protest in fata sediului ambasadei, protest intitulat „Doneaza un cent pentru Rusia” si care, potrivit organizatorilor, a fost initiat „ca sa nu ramanem datori asa cum sunt rusii fata de noi cu niste zeci de tone de aur”.
Ambasada a anuntat miercuri ca in urma protestului a strans 19,19 lei, 4,41 euro, 0,31 dolari americani, 200 de yeni japonezi si 200 de woni sud-coreeni, iar suma va fi donata in campania privind subscriptia publica nationala pentru achizitia operei „Cumintenia Pamantului”.
sursa: ziare.com