Ne-am familiarizat deja cu ideea că filmele SF sunt rareori simplă ficţiune şi că producătorii colaborează cu cercetători pentru o acurateţe cât mai mare. Totuşi, poate nu mulţi dintre noi ştiam că există filme care au prezis lucruri care s-au întâmplat la mult timp după ce au fost văzute pe micile sau marile ecrane. Încă nu putem călători în timp, iar maşinile zburătoare încă nu sunt accesibile oricăruia dintre noi, dar ne apropiem de un viitor asemănător celui pe care ni l-au înfăţişat filmele noastre preferate.
Scanarea corporală din Total Recall (1990)
La mai puţin de 25 de ani de când a fost lansat filmul Total Recall, una dintre tehnologiile prezentate în el a devenit realitate. Este vorba despre dispozitivele care scanează corpul, utile mai ales în aeroporturi, dar spre deosebire de cele din film, acestea din viaţa reală penetrează pielea, făcând corpul vizibil pentru personalul de securitate.
Aşa cum era de aşteptat, au existat mulţi oameni care s-au opus acestei proceduri. Prin urmare, până nu va fi optimizată astfel încât să nu facă vizibil corpul unui om pentru un întreg personal, va trebui să ne supunem metodei primitive de pipăire.
Purtabilele, o tehnologie prezisă de Back to the Future II (1989)
Computerele purtabile, sunt printre noi de puţin timp, dar o versiune a lor a fost văzută prima oară în Back to the Future II. Producătorul Roger Zemeckis le-a oferit copiilor lui Marty câte o pereche de ochelari care ne duc cu gândul la faimoşii Google Glass. Poate în 10 ani, copiii noştri vor avea dispozitive similare, pe care le vor purta ca şi cum nu ar fi nimic inedit la ele.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ponturi pariuri Poli Iași – FCSB (23.12.2024). Cine încheie 2024 bine?
Roboţii sunt peste tot- Short Circuit (1986)
În filmul Short Circuit, Nova Corporation încearcă să persuadeze militarii să aducă roboţi în armată. Exceptând eterna temă cu iz de clişeu a robotului care capătă sentimente pentru o fiinţă umană, interesul pentru includerea roboţilor în mai multe segmente e din ce în ce mai pregnant. Ne-au confirmat-o chiar şi Elon Musk şi Stephen Hawking.
Nu suntem singurele fiinţe inteligente – The Planet of the Apes
Filmele The Planet of the Apes (1968) şi Rise of the Planet of the Apes (2011), ne arată ceva ce poate ştiam, şi anume că nu suntem singura specie capabilă de gânduri inteligente. Cercetătorii de la universităţi celebre au realizat experimente care demonstrează performanţele neurale de care sunt capabile maimuţele în 2012. De asemenea, au demonstrat că performanţele pot fi îmbunătăţite dacă aplici semnale în neuronii acestora.
Încălzirea globală e sursa multor catastrofe – Day After Tomorrow (2004)
Filmul Day After Tomorrow ne-a arătat cât de puternică e încălzirea globală. Deşi nu există un argumente ferm pentru a demonstra că poate fi provocată o furtună la fel de puternică precum Sandy, atunci când a avut loc fenomenul în realitate, temperaturile din Oceanul Atlantic erau de cinci ori mai mari decât ar fi fost normal. Kerry Emanuel, om de ştiinţă al MIT, crede că experimentăm furtuni care ar fi trebuit să aibă loc de maximum două ori într-un secol, dar acum devin din ce în ce mai dese.
Vom mânca alimente create în laborator – Soylent Green (1973)
Precum multe filme SF, Soylent Green a abordat probleme sociale precum suprapopularea şi abuzurile guvernamentale. În film, Charlton Heston a jucat rolul unui poliţist de investigaţie, care încerca să rezolve un caz grav de crimă. În timp ce se ocupa de asta, a decoperit adevărul despre Soylent Green, un nutrient recoltat de la oameni. În 1970, era o simplă ficţiune, dar companiile moderne o aduc la realitate. Pe măsură ce populaţia se apropie de opt miliarde de locuitori, companii precum Beyond Meat, Obvious Corp şi Soylent creează în laborator alimente care înlocuiesc mâncarea obişnuită.
Maşinile care zboară – Back to the Future (1985, 1989, 1990)
În Back to the Future, am văzut maşini zburătoare. Deşi e un proces lent, se pare că suntem din ce în ce mai aproape de a le avea şi în viaţa reală. Terrafugia Transition Roadable Aircraft e un prototip de maşină zburătoare care chiar a reuşit să facă asta de câteva ori. Din păcate, preţul său va fi pe măsură, şi anume undeva la 300.000 de dolari.
Sursă: www.playtech.ro