Noul coronavirus are multe lucruri necunoscute. Numărul îmbolnăvirilor la nivel planetar este în acest moment de aproape 700.000 şi în acest moment suntem parte a unui experiment global în care se încearcă găsirea răspunsului la această problemă care a afectat întreaga lume.
9 lucruri pe care nu le ştim despre coronavirus! Analiză BBC
Cei de la BBC au formulat întrebările la care savanţii şi specialiştii încearcă să găsească un răspuns clar, însă în acest moment sunt necunoscute, la trei luni de la începutul crizei de coronavirus:
1. Câte persoane sunt infectate?
La nivel global sunt confirmat aproape 700.000 de cazuri, însă numărul total de persoane infectate rămâne necunoscut şi nu se ştie dacă se va putea afla vreodată, mai ales că un procentaj uriaş dintre oameni sunt asimptomatici.
2. Cât de mortal este coronavirusul?
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Nu se ştie exact numărul de persoane infectate, deci este imposibil să se determine cu precizie rata mortalităţii. Conform datelor OMS, la nivel global, procentul de mortalitate din cauza Sars-Cov-2 este 3,4%. Însă, în Italia acest procent este de peste 10%.
3. Care sunt toate simptomele pe care le provoacă COVID-19?
Febra şi tusea seacă sunt principalele simptome. Dureri în gât, dureri de cap, diaree, pierderea gustului, a mirosului, sunt toate posibile semne ale infectării cu COVID-19. Însă nu este clar dacă simptomele uşoare de răceală: strănut, curgerea nasului pot fi luate în considerare.
4. Ce rol au copiii în răspândirea bolii?
Copiii dezvoltă simptome uşoare şi sunt foarte puţine decese în rândul copiilor în raport cu alte grupe de vârstă. Nu este clar cât de rapid pot răspândi copiii coronavirusul. Însă, este cert că cele mai puţine victime ale COVID-19 provin din rândul copiilor.
5. De unde vine coronavirusul?
A fost detectat iniţial în regiunea Wuhan, din China, în luna decembrie a anului 2019. În apropierea unei pieţe de animale s-au înregistrat mai multe cazuri. Coronavirusul este înrudict cu o categorie de viruşi care afectează liliecii.
Se crede că virusul a făcut trecerea de la liliac la un alt animal, apoi la om. Însă nu se ştie care este acel animal, veriga lipsă, mai ales că ar putea fi sursa unor infecţii viitoare.
6. Cât de mult va fi afectat virusul în sezonul cald?
Nu se ştie dacă sezonul cald va reuşi să oprească răspândirea coronavirusului. Dacă vremea caldă va diminua pandemia de COVID-19, atunci există riscul să crească din nou îmbolnăvirile odată cu venirea iernii.
7. De ce unele persoane au simptome mai severe?
Aproximativ 80% dintre cazurile de coronavirus sunt cu simptome uşoare sau chiar persoane asimptomatice. În jur de 20% care contractează boala prezintă simptome severe. Una dintre explicaţii este sistemul imunitar. Un sistem imunitare bun ajută la trecerea mai uşoară peste boală, însă rămâne o necunoscută.
8. Poţi deveni imun? Te poţi îmbolnăvi a doua oară?
Multe speculaţii, puţine răspunsuri concrete. Se presupune că persoanele vindecate au reuşit să dezvolte un răspuns imun la boală. Însă nu există statistici în acest sens şi există informaţii despre persoane care s-au infectat şi a doua oară. Însă, imunitatea este un termen cheie în ceea ce priveşte reluarea cursului normal al vieţii, pe termen lung, la nivel planetar.
9. Poate suferi virusul o mutaţie?
Virusurile suferă mutaţii, dar marea majoritate nu produc diferenţe. Se presupune că viruşii devin mai puţin letali cu timpul. Însă, principala îngrijorare este dacă acest virus suferă o mutaţie şi sistemul imunitar nu îl va putea recunoaşte, atunci un presupus vaccin nu va mai avea efect.