Românii cu boli cronice sunt în pericol, după ce un număr de 71 de medicamente dispar de pe piață de la 1 noiembrie! Organizațiile trag un semnal de alarmă puternic, deoarece 21 dintre medicamentele care dispar de pe piață nu au niciun substituit! În tot acest timp, Ministerul Sănătății spune că situația este sub control, iar pacienții nu trebuie să-și facă griji!
71 de medicamente dispar de pe piață de la 1 noiembrie
71 de medicamente dintre care 21 fără niciun fel de substitut în farmaciile din România dispar începand de vineri de pe piaţă. Bolnavii care se află sub tratament cu aceste medicamente sunt nevoiți să le cumpere din străinătate, dacă își permit sau să suporte concecințele.
Cele 71 de medicamente care se află pe punctul de a dispărea din farmacii fac parte din cele 128 de produse faramceutice pentru care ministerul Sănătăţii trebuia să negocieze un preţ cu companiile producătoare. Ministerul a reușit să negocieze prețul pentru doar 57 dintre ele.
Ministerul Sănătății spune că pacienții nu sunt în pericol
„Anul trecut trebuia ca la aceste 128 de produse să se găsească o soluţie de către companiile producătoare şi ministerul Sănătăţii pentru preţul lor de listă. Până acum, singura soluţie găsită este pentru 57 de produse din 128, mai exact doar pentru acestea s-a putut negocia un preţ”, a explicat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC).
Lucrurile sunt cu atât mai grave cu cât alternativele la cele 71 de medicamente ori nu există deloc, 21 de produse farmaceutice fiind în această situaţie, conform reprezentaţilor pacienţilor, ori sunt de-o calitate incertă, pe care medicii nu prea le recomandă.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Antonia îți aduce 777 rotiri gratuite la Betano! Garantat, fără depunere
„Sunt tratamente foarte importante, pentru pacienţii cu diabet, cu boli respiratorii şi alte afecţiuni grave. Nu doar atât, dar printre cele 71 de medicamente sunt foarte multe care nu au echivalent în piaţă – adică riscul bolnavilor să nu mai poate acceseze nicio formă de terapie este foarte mare”, a explicat Radu Gănescu.
„Începând cu 2 şi apoi 6 noiembrie, practic, aceste medicamente nu mai pot fi comercializate. 21 nu au niciun fel de alternativă, ceea ce este deosebit de grav, iar 50 au alternativă, dar nu una pe care medicii să-şi asume răspunderea. Mai exact, unele medicamente alternative au efecte adverse, unele nu pot fi administrate în combinaţie cu altele şi medicul nu ştie cum să construiască o schemă terapeutică”, a declarat şi Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor.
În timp ce bolnavii rămân fără tratament, iar asociaţiile pentru pacienţi trag semnale disperate de alarmă, ministerul Sănătăţii dă asigurări că situaţia este sub control, iar pacienţii sunt feriţi de pericol.