Şapte ambasade ale unor ţări UE cer avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei! Răspunsul lui Iordache!

Filon Stan   
în Stiri de ultima ora
22/12/2017, 12:00
Şapte ambasade ale unor ţări UE cer avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei! Răspunsul lui Iordache!

Ambasadele mai multor ţări din Uniunea Europeană s-au declarat îngrijorate faţă de legile justiţiei votate de Parlamentul României! Ambasadele Belgiei, Danemarcei, Finlandei, Franţei, Germaniei, Olandei şi Suediei în România au transmis joi un comunicat comun prin care atrag atenţia că modificarea în Parlament a legilor justiţiei, precum şi amendamentele depuse la Codurile Penale riscă să pună în pericol progresele făcute de ţara noastră în domeniul reformelor din justiţie.

Cele şapte ambasade avertizează coaliţia PSD – ALDE să evite orice acţiune care ar putea slăbi independenţa justiţiei şi să ceară avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei. Preşedintele comisiei parlamentare speciale pentru legile justiţiei, deputatul PSD Florin Iordache, îi contrazice! Susţine că în ceea ce priveşte modificarea celor trei acte normative care stau la baza sistemului judiciar nu este nevoie de avizul Comisiei de la Veneţia, deoarece legile, aşa cum au fost ele modificate în Parlament întăresc independenţa justiţiei şi lupta anticorupţie, iar factorul politic este eliminat.

7 ambasade cer avizul Comisiei de la Veneţia pe legile justiţiei! Iordache le contrazice

În document se mai precizează că, la reuniunea Consiliului European din 12 decembrie, UE a adoptat concluzii pe tema Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV) cu privire la reforma sistemului judiciar şi lupta împotriva  corupţiei în România.

„Concluziile subliniază, în special, „necesitatea predictibilităţii, a transparenţei depline şi a consultărilor incluzive” în ceea ce priveşte reforma justiţiei, în conformitate cu prevederile raportului Comisiei Europene din cadrul MCV. În plus, Consiliul solicită României să evite orice pas înapoi”, se mai arată în comunicat.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×