Pensia liniştită se asigură din vreme, cu bani puşi deoparte din tinereţe. Este recomandarea specialiştilor, care atrag atenţia că populaţia României îmbătrâneşte accelerat, iar natalitatea este în scădere. Fondurile de pensii private pot fi o alternativă, ne recomandă economiştii. Câştigurile oferite sunt de aproape 10 la sută pe an şi investiţiile sunt sigure pe termen lung.
În 2040, românii care vor avea peste 65 de ani vor reprezenta aproape un sfert din populaţie, faţă de 17% în prezent. Economiştii caută soluţii ca să reducă presiunea pensionarilor pe buget.
Valentin Lazea, economist şef BNR: „Astfel, putem să-i lăsăm în câmpul muncii pe cei capabili până la 65 de ani, să avem un program pentru reîntoarcerea românilor din străinătate, să stimulăm părinţii să facă mai mulţi copii prin alocaţii mai mari”.
Dacă nu se iau măsuri din timp, în 30 de ani un salariat va trebui să susţină doi pensionari. Iar acest lucru se va simţi şi în banii pe care îi vor încasa cei care au ieşit din câmpul muncii.
Mihai Bobocea, reprezentant al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat: „Persoanele care sunt astăzi foarte tinere 30 – 40 de ani nu pot spera la mai mult de 10-15% rată de înlocuire din sistemul public. Astfel că este important să se gândească cât mai din timp la un sistem alternativ de economisire”, scrie digi24.ro.
- Cum arăta Corina Caragea la primul jurnal din carieră la Pro TV. Au trecut 17 ani de atunci
- Cum a ajuns Mircea Bravo un vlogger de succes. E surprinzător ce studii are
- Oana Roman se apără după ce a fost acuzată că a cerut produse gratis de la Cristina Bâtlan: „Îmi permit să-i cer ce vreau eu”
- De ce a lipsit Mario Fresh la festivitatea de absolvire a Alexiei Eram. Ce mesaj i-a transmis artistul
- Ia-ți prima de meci de la MaxBet! Bonus de bun venit 3 în 1: 1000 lei sport + 444 rotiri gratuite + 50 lei la loterii
Pentru o pensie decentă, economisirea ar trebui să înceapă încă de pe acum. 6,4 milioane de români contribuie la fondurile de pensii obligatorii administrate privat. După 7 ani de cotizaţii, fiecare a adunat în cont aproape o mie de euro.
Ca să-şi asigure batrâneţi liniştite, aproape 30.000 de români decid anual să cotizeze şi la pilonul III de pensii. În total, aproape 356.000 de persoane au aproximativ un sfert de miliard de euro în conturile deţinute la fondurile de pensii facultative.
Mihai Bobocea, reprezentant al Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat: „Cu un stagiu de cotizare de 30 – 40 de ani cum se întâmplă în sistemul public, cu un nivel adecvat de contribuţii adică 6% de anul viitor la Pilonul II şi o contribuţie suplimentară de 4-6-10% prin pilonul III poate asigura o rată de înlocuire suplimentară până la 50%, dacă nu 80% a salariului prin pensie”.
Mare parte din bani sunt investiţi în titluri de stat şi în acţiuni ale unor companii listate la bursă, precum Romgaz sau Transelectrica. Randamentele obţinute de fondurile de pensii sunt în medie de aproape 11%.
Sursă: www.romaniatv.net