30 de ani de la Revoluție. Pe 21 decembrie 1989, la Timișoara, s-a citit pentru prima oară Proclamația Frontului Popular Democratic

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
21/12/2019, 12:14
30 de ani de la Revoluție. Pe 21 decembrie 1989, la Timișoara, s-a citit pentru prima oară Proclamația Frontului Popular Democratic
30 de ani de la Revoluție. Sursa foto: capturi revolutions.mediafax.ro. Colaj: Fanatik

Au trecut 30 de ani de la Revoluție, iar răspunsurile la multe întrebări nu s-au aflat nici azi, deși lucrurile s-au creionat suficient de bine în cele trei decenii. Treptat, de la un deceniu la altul, s-au aflat aspecte noi despre ce s-a întâmplat în decembrie 1989.

30 de ani de la Revoluție: importanța zilei de 21 decembrie

Una dintre cele mai importante zile din seria evenimentelor de la Revoluție a fost 21 decembrie. Exact acum 30 de ani, la Timișoara s-a proclamat pentru prima oară actul Frontului Popular Democratic.

Manifestările au luat amploare începând cu orașul de pe Bega și s-au extins în mai multe orașe din țară, culminând cu Piața Universității din București.

Primii morți, la București, în fața Sălii Dales

100.000 de timișoreni intraseră în grevă generală acum trei decenii, zi în care Nicolae Ceaușescu a pus în acțiune operațiunea „Tunetul și fulgerul” pentru a suprima revoltele.

Oamenii Securității lui Ceaușescu, aceiași care au înfăptuit în cele din urmă procesul și execuția fostului cuplu, au trimis tancurile și forțele de represiune pentru a-i face pe manifestanți să se oprească, să renunțe la ideea lor, nebunească pe atunci, de a schimba regimul.

Au apărut elicopterele de la MAI deasupra Pieței Operei, iar protestatarii erau flancați cu TAB-urile. Doar dinspre hotelul Continental au fost dispuse efective de 50 de tancuri, militari, polițiști și jandarmi.

Pe 21 decembrie 1989, securiștii urmăreau să îi disperseze și să îi aresteze pe manifestanți. În locul acestora, PCR  a pregătit să umple Piața Operei de la Timișoara cu activiștii de partid de la Platforma Industrială din Calea Buziașului.

22.000 de gărzi patriotice au fost concentrate în acea zi din mai multe zone din Oltenia, potrivit informațiilor oferite de revolutions.mediafax.ro.

Revoluția ajunsese atunci și în București, unde au murit primii eroi de la Revoluție: Violeta, Vinerian, Mihai, Cristi, Radu, Ruxandra și Violeta. Ei au fost primii șapte curajoși care au plătit cu viața libertatea de care ne bucurăm azi.

Cei șapte muriseră în fața Sălii Dales din Capitală și nimeni nu a răspuns, nici până în ziua de azi, pentru aceste decese.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×