30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Google a creat un doodle special. FOTO

Alexa Serdan   
în Stiri de ultima ora
09/11/2019, 11:51
30 de ani de la căderea Zidului Berlinului. Google a creat un doodle special. FOTO GALERIE FOTO
9 noiembrie 1961, ziua în care Zidul Berlinului s-a prăbușit și cele două Germanii s-au reunit. Sursa foto: b1.ro

Astăzi, 9 noiembrie 2019, se împlinesc 30 de ani de la căderea celui mai puternic simbol al Războiului Rece. Zidul Berlinului care împărțea Germania și Europa în două părți a căzut în urmă cu trei decenii, iar acest lucru este reamintit azi de Google printr-un ”doodle” special.

Se împlinesc 30 de ani de la căderea Zidului Berlinului

Zidul Berlinului este unul dintre cele mai importante simboluri ale Cortinei de Fier și Războiul Rece. Construit în august 1961 zidul a avut timp de ani buni ”menirea” de a separa cele două Germanii. Ridicarea Zidului Berlinului a fost o povară uriașă mai ales pentrugermanii care au rămas în partea de est despre care cei din vest spuneau că sunt „proști, leneşi, că nu sunt buni de nimic. Dar cu timpul şi-au deschis ochii şi şi-au dat seama că sunt oameni ca toţi ceilalţi”, povestește un bărbat, potrivit digi24.ro.

Această fortificație care a dăinuit timp de 28 de ani a produs drame ale separării rememorate chiar și zilele noastre. Căderea Zidului Berlinului în prima săptămână după noiembrie 1989 a dus la desființarea celor șase puncte de frontieră din Germania, motiv pentru care Germania de Est și Germania Federală s-au reunit. Astăzi se împlinesc 30 de ani de când Zidul Berlinului s-a prăbușit, iar oamenii au început să fie liberi. Google a creat un ”doodle” cu ocazia acestui eveniment și prezintă doi tineri care se îmbrățișează lângă un zid căzut pe o pajiște verde. VEZI FOTO

Care sunt mărturiile martorilor căderii Zidului Berlinului

„Îţi dădeai seama dacă cineva era din Est sau Vest, fiindcă avea o atitudine diferită. Nu ştiu să spun exact ce anume te făcea să-ţi dai seama”, povestește o femeie care a trăit acele vremuri. O altă femeie care a fost martor la căderea Zidului Berlinului din 9 noiembrie 1989 povestește că a avut nevoie de ceva timp pentru a se integra în partea de oraș în care nu avusese voie să treacă.

„Mi-a luat mult, mult timp să mă integrez în noul Berlin. Desigur, ştiam cu toţii că Berlinul de Est făcea parte din oraş, că era la fel ca Berlinul de Vest, dar sentimentul era că e o lume cu totul diferită. Mi-a luat cam 10 ani să-mi şterg graniţa asta din minte”, a mărturisit Sascha Moellering.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×