3 deținuți au decedat la Penitenciarul Satu Mare după ce doi colegi de celulă au dat foc la saltele

Flaviu Popa   
în Stiri de ultima ora
19/03/2020, 00:23
3 deținuți au decedat la Penitenciarul Satu Mare după ce doi colegi de celulă au dat foc la saltele
Revoltă la Penitenciarul Satu Mare

O revoltă ar fi început la Penitenciarul Satu Mare, după ce doi deținuți au dat foc la saltelele dintr-o celulă. 3 persoane au decedat și două sunt în stare gravă.


UPDATE, 18 martie, ora 22:25 / Maria Vasii, avocata unuia dintre deținuți (un „om de afaceri”) a explicat punctul de vedere al deținuților: 

„Deținuții ar fi trebuit eliberați ca și în Italia. Din contră, Orban îi ține închiși în celule, mai mulți decât ar exista locuri. Sunt oameni bolnavi. În aceste camere au fost puse persoane sănătoase cu cele bolnave. Deținuții care sunt în ultimele 18 luni au fost eliberați în alte țări, numai în România s-au luat alte măsuri”, a explicat avocatul motivul izbucnirii revoltei.


Revoltă la Penitenciarul Satu Mare

Conform surselor Antena 3, doi instigatori ar fi dat foc la mai multe saltele, după care au fugit la baie și s-au ascuns sub duș. Între timp, trei deținuți au decedat fiind arși și intoxicați cu fum.

Două persoane se află în stare gravă în urma incidentului. La Penitenciar ar fi izbucnit o revoltă pe fondul măsurilor luate în urma epidemiei de COVID-19.

Alarma a fost dată astăzi în jurul orei 20.20. La fața locului au ajuns trei autospeciale ale Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență, mai multe echipaje de la IPJ, trei ambulanțe SMURD și patru ambulanțe SAJ, conform sursei citate.

În momentul de față nu se cunosc detalii referitoare la motivele pentru care deținutul ar fi recurs la acest gest, însă neoficial sursele Antena 3 anunță că ar exista nemulțumiri în rândul deținuților pe fondul măsurilor anti COVID-19.

Administrației Naționale a Penitenciarelor a emis un comunicat prin care a explicat situația:

„Vă informăm că, astăzi, 18.03.2020, în jurul orei 20.30, la nivelul Penitenciarului Satu Mare, a fost înregistrat decesul a trei persoane private de libertate, urmare incendierii voluntare a unei camere de deținere.

Pentru lichidarea incendiului, rezultat al unui protest spontan inițiat de zece persoane private de libertate cazate în aceeași cameră de deținere, a fost solicitat, de îndată, sprijinul echipajelor ISU. Totodată, la fața locului s-au deplasat și echipaje ale SMURD, în vederea acordării primului ajutor persoanelor implicate.

În ciuda intervenției prompte, incidentul s-a soldat cu decesul a trei persoane private de libertate, în prezent acordându-se îngrijiri medicale pentru două dintre acestea. Celelalte cinci persoane cazate în aceeași cameră de deținere se află în afara oricărui pericol.

În vederea prevenirii oricăror situații de risc generate de fumul degajat, întreaga secție de deținere a fost evacuată. Subliniem că nu a fost necesară acordarea de prim ajutor persoanelor cazate pe celelalte secții de deținere, starea de spirit în rândul acestora fiind corespunzătoare. De asemenea, nu au rezultat vătămări ale polițiștilor de penitenciare aflați în serviciu.

Incidentul a fost notificat judecătorului de supraveghere a privării de libertate, în prezent desfășurându-se demersuri în vederea sesizării unității de parchet responsabile.

Cauzele și împrejurările producerii incidentului vor putea fi stabilite, cu exactitate, de organele judiciare abilitate în efectuarea cercetărilor.

Subliniem că incendiul s-a produs imediat ulterior efectuării apelului de seară, procedură în cadrul căreia persoanele private de libertate implicate nu au invocat nemulțumiri”.

Incendiu la Penitenciarul Satu Mare

VIDEO. Trei morți și doi răniți grav într-un incendiu la Penitenciarul Satu Mare. DETALII pe PresaSM ——> https://bit.ly/33AsTcE

Posted by Presa Satu Mare on Wednesday, March 18, 2020

  • 7 persoane au fost rănite în total
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×