26 septembrie, zi cu cruce neagră în calendar! Ce sfânt este prăznuit!

George Heisu   
în Hotnews
26/09/2017, 08:08
26 septembrie, zi cu cruce neagră în calendar!  Ce sfânt este prăznuit!

Pe data de 26 septembrie, creştin ortodocşii pomenesc un mare sfânt şi puţini credincioşi ştiu că este o sărbătoare cu cruce neagră în Calendarul Creştin Ortodox. Este vorba despre Sfântul Neagoe Basarab, care are o mare însemnătate pentru poporul român.

Acest sfânt a fost canonizat în anul 2008, iar decizia a fost luată într-o şedinţă de lucru a Sfântului Sfântului Sinod din 8-9 iulie, alături de cea a Sfântului Ierarh Iachint de Vicina şi a Sfântului Dionisie Exiguul. Proclamarea solemnă a canonizării a avut loc la Bucureşti, de praznicul Sfântului Mucenic Dimitrie Izvorâtorul de Mir, pe 26 octombrie. Click pe meci în aplicaţia de mai jos pentru detaliile complete: echipe de start, comentariul live, statistici, clasament în timp real! Click pe MECIURILE ZILEI pentru a vedea toate jocurile de azi

Sfântul Neagoe Basarab, domn al Ţării Româneşti

Sfântul Domnitor Neagoe Basarab a fost domn al Ţării Româneşti între anii 1512 şi 1521. După ce şi-a pierdut viaţa, el a fost înmormântat în gropnita domnească de la Curtea de Argeş, ctitoria sa. Pe piatră de mormânt au fost scrise următoarele cuvinte:

„A răposat robul lui Dumnezeu Io Neagoe Voievod şi Domn a toată Ţară Românească şi a părţilor dunărene, în luna lui Septembrie 15 zile, anul 7029 (1521), crugul soarelui 26, crugul lunii 15, temelia 18. A domnit 9 ani şi jumătate. Şi rog pe cei ce Dumnezeu îi va îngădui să vie după noi, să păzească adăpostul acesta mic şi lăcaşul oaselor mele, că să fie nestricat”.

Conicarul Gavriil Protul, patriarhul Constantinopolului a avut numai cuvinte de laudă la adresa Sfântului Neagoe Basarab.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×