24 ianuarie, zi liberă. Angajații care lucrează astăzi primesc bani în plus sau timp liber într-o altă zi

Dan Suta   
în Stiri de ultima ora
24/01/2020, 08:45
24 ianuarie, zi liberă. Angajații care lucrează astăzi primesc bani în plus sau timp liber într-o altă zi
24 ianuarie este zi liberă de la stat. Sursa foto: pixabay.com

24 ianuarie este zi liberă pentru bugetari încă din anul 2019, însă nu toți angajații sunt liberi astăzi. Potrivit Codului Muncii, cei care optează să muncească azi vor fi plătiți dublu, iar restul vor avea ziua liberă.

24 ianuarie – zi liberă de la stat, dar nu pentru toată lumea

Aceasta este cea de-a treia zi liberă din acest an, după zilele de 1 și 2 ianuarie, primele zile din an. Propunerea ca 24 ianuarie să fie declarată zi de sărbătoare (Mica Unire) a apărut în anul 2016, însă ideea ca această zi să fie nelucrătoare e doar de anul trecut.

Cei care muncesc de 24 de ianuarie pot solicita să primească o zi liberă în următoarele 30 de zile ori să fie plătiți dublu, potrivit Codului Muncii.

Marile magazine funcționează după programul normal azi

Există câteva instituții care nu lucrează azi. Nu toate ghișeele de la primării sunt deschise, precum nici băncile. Și școlarii au liber, așadar și educatorii și profesorii se bucură de această zi departe de clase.

Următoarele zile libere vor fi 17 aprilie (Vinerea Mare dinaintea Paștelui), 19 aprilie (Duminica Învierii) și 20 aprilie (a doua zi de Paște), 1 Mai (Ziua Muncii), 1 iunie (Ziua Copilului), 7 iunie (Rusaliile), 8 iunie (a doua zi de Rusalii), 15 august (Adormirea Maicii Domnului), 30 noiembrie (Sfântul Andrei), 25 și 26 decembrie (prima și a doua zi de Crăciun) și 31 decembrie (ziua de Revelion).

Legislația în vigoare prevede ca angajatorii să le dea liber muncitorilor în oricare din liberele enumerate mai sus ori să îl recompenseze cu plata dublă pentru zilele în care lucrează, dacă sunt solicitați.

În timp ce majoritatea angajaților de la stat au liber astăzi, nu același lucru se poate spune despre cei care lucrează în mall-uri și supermarketuri. Acestea vor fi deschise toată ziua și vor funcționa după programul normal.

Așadar, magazinele mari precum Carrefour, Auchan, Mega Image, Metro, Ikea sau Cora vor fi deschise azi după orarul normal al unei zile de vineri.

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×