21 de ani de la moartea actorului Silviu Stănculescu. Tainele preferatului Elenei Ceaușescu, dezvăluite într-un interviu unic

Dan Suta   
în Stiri mondene
23/10/2019, 14:25
21 de ani de la moartea actorului Silviu Stănculescu. Tainele preferatului Elenei Ceaușescu, dezvăluite într-un interviu unic
Silviu Stănculescu a murit în anul 1998. Sursa foto: aarc.ro

Astăzi se împlinesc 21 de ani de la moartea actorului Silviu Stănculescu. A fost preferatul Elenei Ceaușescu, umul din cei mai valoroși artiști, cu o viață impresionantă. Stănculescu s-a stins din viață pe 23 octombrie 1998, la 3 luni după ce a aflat că are leucemie. Nu a mai apucat să facă mare lucru pentru a se vindeca, timpul fiind prea scurt, însă actorul a scăpat de chinurile bolii și s-a dus la Ceruri, să-și continue spectacolele în fața îngerilor.

Au trecut 21 de ani de la moartea lui Silviu Stănculescu, considerat preferatul Elenei Ceaușescu

Ultimul interviu pe care Stănculescu l-a acordat a fost pentru actorul și prietenul său Candid Stoica, unul de-a dreptul savuros, în care marele actor a răspuns la absolut orice întrebare cu o naturalețe specifică. Nu a ocolit, deci, nici tema legăturii dintre el și Elena Ceaușescu, în sensul în care fosta primă doamnă a României ar fi cerut ca acesta să fie numit directorul Teatrului de Comedie, unde a stat timp de douăzeci de ani.

”Lulu” Silviu Stănculescu a spus că zvonul că era protejatul Elenei Ceaușescu a ajuns și la el, dar niciodată nu a aflat mai mult decât se bârfea: „Am vrut de multe ori să-mi dau demisia, dar „tovarășii” de la primărie n-au vrut să mi-o primească din cauza zvonului de care ai vorbit mai înainte, de care ei erau convinși că ar fi real” (sursa: Viața medicală).

silviu stănculescu
Actorul aflase că are leucemie cu trei luni înainte să moară. Sursa foto. TVR

Stănculescu prezisese și Revoluția din decembrie 1989: „O revoluție nu se face cu o piesă sau cu o poezie, ci atunci când miile de muncitori din marile uzine ale capitalei vor ocupa piața din fața Comitetului Central”. 

Revenind însă la cariera lui Stănculescu, acesta a recunoscut că la unul din spectacole a mers beat turtă: „Recunosc, dar n-a fost un spectacol cu public. A fost un spectacol special pentru un impresar din străinătate, cu sala aproape goală”.  

„Iar în scena cu Stela Popescu, deși erai beat, voiai să-i faci totuși declarația de dragoste. Și de teamă să nu vorbești ca un bețiv și publicul să-și dea seama de asta, Stela ți-a pus o mână pe gură și a spus ea tot textul tău: că știe că ești îndrăgostit de ea, că simte că o iubești, că ești nefericit în căsnicie”, i-a amintit Candid Stoica. „Recunosc, dar te rog nu-mi mai aminti”, răspundea ușor spășit Silviu Stănculescu. Mai multe pasaje din savurosul interviu puteți citi aici.

Actorul a aflat că are leucemie după ce s-a întors din vacanța petrecută în Kusadasi, Turcia. Un medic care se afla în avionul cu care actorul se întorcea în țară s-a uitat la el și i-a spus că ar trebui să plece la medic pentru că nu arată bine. Nu a ascultat, iar după câteva zile a căzut la pământ. În urma acelui leșin, a descoperit și diagnosticul: leucemie.  De atunci, iată, au trecut deja 21 de ani.

Câteva dintre filmele în care a jucat Stănculescu:

  • Revanșa – 1978;
  • Trenul de aur – 1986;
  • Pădurea de fagi – 1987;
  • François Villon – Poetul vagabond – 1987;
  • Vlad Țepeș – 1979;
  • Pe aici nu se trece – 1975;
  • Stare de fapt – 1995.

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×