161 de ani de la Mica Unire. Blestemul lui Alexandru Ioan Cuza: unul dintre copii s-a sinucis, celălalt s-a stins din cauza bolii

Alex Năstase   
în Stiri de ultima ora
24/01/2020, 09:17
161 de ani de la Mica Unire. Blestemul lui Alexandru Ioan Cuza: unul dintre copii s-a sinucis, celălalt s-a stins din cauza bolii GALERIE FOTO
Alexandru Ioan Cuza a avut doi copii. Sursa foto - facebook

161 de ani au trecut de la Mica Unire însă puțină lume cunoaște secretele care l-au înconjurat pe Alexandru Ioan Cuza. Despre domnitor se știe că ar fi avut trei mari slăbiciuni –  iubirea de țară, patima pentru femei și dragostea pentru copiii lui.

161 de ani de la Mica Unire

Din păcate, antena1.ro scrie că ultimele două aveau să-l încercre destul de mult. Cuza nu și-a găsit fericirea nici cu nevasta, dar nici cu amanta, în timp ce ambii fii, pe care i-a iubit nespus, s-au stins mult prea devreme.

Alexandru Ioan Cuza a avut doi băieți, pe Alexandru Ioan și Dimitrie. Culmea, ambii au fost născuți din amorul pătimaș cu ibovnica lui „oficială” , Elena Maria Catargiu-Obrenovici. Cei doi au fost însă înfiați de soția sa, Elena Doamna.

Blestemul lui Alexandru Ioan Cuza

A făcut-o din dragoste pentru soțul ei. Elena Doamna i-a crescut pe cei doi ca și când ar fi fost copiii ei. Ba chiar în perioada exilului lui Cuza, după abdicarea domnitorului, de educația lui Alexandru Ioan și a lui Dimitrie, s-a ocupat în totalitate mama lor adoptivă.

Din păcate, destinul celor doi a fost unul tragic. La 15 ani după ce tatăl său a murit departe de țară, Dimitrie s-a sinucis la Ruginoasa. A făcut-o fiind decepționat în dragoste, acesta nereușind să treacă peste un eșec sentimental.

La numai un an diferență, bolnav de inimă, în toamna anului 1888, Alexandru avea să se stingă și el în timpul unei călătorii.

Vă reamintim că pe 24 ianuarie, se serbează Unirea Principatelor Române din 1859, eveniment cunoscut și sub numele de Mica Unire. Atunci s-a realizat unificarea vechilor state Moldova și Țara Românească, prin alegerea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn în amândouă statele.

Astfel, pe 5 ianuarie 1859, Cuza este ales în Moldova în unanimitate ca reprezentant al „Partidei Naționale”. Pe 24 ianuarie este ales și în Țara Românească.

Într-o ședință secretă a Adunării Țării, deputatul Vasile Boerescu a propus la 24 ianuarie 1859 alegerea lui Alexandru I. Cuza, aceasta fiind acceptată în unanimitate și fiind practic primul pas către Marea Unire.

 

 

 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×