125 de ani de când pornea în București primul tramvai electric. Prima linie a purtat numărul 14. Circulă și în prezent

Daniel Scripcaru   
în Stiri de ultima ora
09/12/2019, 13:32
125 de ani de când pornea în București primul tramvai electric. Prima linie a purtat numărul 14. Circulă și în prezent
Primul tramvai electric din România împlinește 125 de ani. Sursa foto: descopera.ro

Pe data de 9 decembrie 2019 se împlinesc 125 de ani de la inaugurarea primului tramvai electric din România! Tramvaiul 14 a plecat din stație în anul 1894, în București, și făcea legătura între Cotroceni și Obor! Tramvaiul 14 a fost puternic contestat la vremea lui, însă stră-str=nepotul său există și în ziua de azi și are aproximativ același traseu cu cel de acum 125 de ani!

Primul tramvai electric din România împlinește 125 de ani

Primele tramvaie din lume au apărut la New York în 1859 și erau trase de cai. În Europa ajung în 1860, în Anglia şi Belgia şi în 1865 în Franţa. În Bucureşti, tramvaiul îşi face pentru prima dată simţită prezenţa în anul 1868. La 24 iulie în acel an, Consiliul comunal primea o cerere din partea cavalerului de Gyra prin care i se propunea primăriei înfiinţarea unui “drum de fier american”. Nu s-a ajuns însă la niciun acord.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI

Pe la 1871, o societate englezească a obţinut autorizaţia de a-şi instala pe unele străzi linii de fier pe care urmau să circule tramvaiele lor trase de cai. Primăria a semnat actul de concesiune nr. 6495 din 3/15 iulie prin care unui anume Harry Hubert de Mervee Slade i se dădea drept de construcţie şi exploatare vreme de 45 de ani pentru un drum de fier.

Primul tramvai electric din România avea culoarea verde

Anul următor, în primăvară, bucureştenii descopereau cu uimire primele tramvaie care erau de culoare galbenă şi aveau înscris pe ele The Bukarest Tramways. Cele trei linii instalate circulau pe următoarele trasee, după cum urmează: 1) Bariera Mogoşoaiei – Calea Moşilor (prin str. Fântânei, Teatrul Naţional, Sf. Gheorghe, Hotel Atena, str. Romană); 2) Şoseaua Bonaparte – Calea Călăraşi (via Şcoala Comercială, Sfântu Gheorghe); 3) Sfântu Gheorghe – Calea Văcăreşti, potrivit hetel.ro.

Primul tramvai electric din România avea culoarea verde, purta numărul 14 şi circula de la Cotroceni la Obor, străbătând oraşul de la est la vest. Acesta avea 8 vagoane cu motor şi opt remorci, potrivit descopera.ro.

Pe la 1890, municipalitatea mai acorda unei societăţi belgiano-olandeze, dreptul de a înfiinţa şi exploata patru linii de tramvai cu cai şi o linie de tramvaie electrice. În acest scop s-a construit la Grozăveşti, pe un teren donat de primărie şi aflat pe malul Dâmboviţei, o uzină electrică. După îndelungi tergiversări legate de modul în care trebuiau amplasate cablurile de curent, (subteran, ori pe stâlpi) linia electrică a fost terminată abia în 1893.

La 9 decembrie 1894 se consideră că s-ar fi dat în folosinţă primul tramvai electric. La început, capătul de linie de la Obor se afla la Şcoala Iancului, apoi linia s-a tot prelungit până la Mătăsari, apoi la Agricultori, pentru a ajunge în final la bariera Pantelimon. Chiar şi astăzi după mai bine de un secol, linia tramvaiului 14, cu unele mici excepţii, respectă o parte din acest traseu.

Ce traseu avea tramaiul 14

Tramvaiul 14 pleca de la Uzina Electrică, mergea pe Splaiul Independenţei, trecea Dâmboviţa pe Podul Domniţa Maria, traversa Bulevardul Regina Elisabeta via Splaiul Gării Centrale şi îşi continuă drumul pe bulevardele Academiei, Carol I şi Pache Protopopescu.

Tramvaiul electric a fost puternic criticat, deoarece tramvaiul tras de cai aducea venituri multor oameni. Argumentul acestora era faptul că România este o țară agrară, iar caii folosiți consumau fân, dar făceau să înflorească și industria potcoavelor, a biciurilor, etc. Aceste argumente hilare l-au făcut pe scriitorul Barbu Ştefănescu Delavrancea să scrie:

“România, ţară eminamente agricolă, aceasta este o banalitate, toată lumea vede că e o necesitate absolută ca ţara noastră să nu mai rămână pe viitor eminamente agricolă (…) A vorbi de cele câteva clăi de fan pe care le consumă caii Primăriei aceasta nu este o argumentaţie ci confuzie. Cele 2-3 mii de cai ai oraşului e o bagatelă pentru bogăţia ţării.

Mai sunt şi alte ţări care produc mult fân şi cresc multe vite aşa este de pildă Elveţia consideraţiunea aceasta n-a împiedicat-o câtuşi de puţin de a adopta tracţiunea electrică pentru tramvaiele lor”.

Închide ×