1 miliard de euro S-AU TOPIT din rezervele BNR în iulie

Ionuţ Cataramă   
în Hotnews
03/08/2015, 21:05
1 miliard de euro S-AU TOPIT din rezervele BNR în iulie

Rezervele valutare la Banca Naţională a României (BNR) au scăzut cu aproape 1 miliard de euro în luna iulie, de la 30,11 miliarde de euro în iunie la 29,15 miliarde de euro, ca urmare a plăţilor în contul unei emisiuni de obligaţiuni a Ministerului Finanţelor Publice. Deşi o fluctuaţie de această amploare este ieşită din comun, relevanţa ei este strict contabilă, fiind vorba de un efect temporar.

În cursul lunii iulie au avut loc următoarele operaţiuni, potrivit unui comunicat BNR:

– intrări de 763 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, alimentarea conturilor Ministerului Finanţelor Publice, alimentarea contului Comisiei Europene şi altele;

– ieşiri de 1.722 milioane euro, reprezentând modificarea rezervelor minime în valută constituite de instituţiile de credit, plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută şi altele.

„La capitolul plăţi de rate şi dobânzi în contul datoriei publice denominate în valută se regăsesc rambursări de capital din împrumutul de la Fondul Monetar Internaţional pentru care Banca Naţională a României a plătit circa 243 milioane echivalent euro precum şi rambursarea emisiunii de obligaţiuni denominată în euro a Ministerului Finanţelor Publice scadentă pe data de 29 iulie 2015, în suma de 925,7 milioane euro, capital şi dobândă”, se mai arată în comunicatul BNR.

Rezerva de aur s-a menţinut la 103,7 tone. În condiţiile evoluţiilor preţurilor internaţionale, valoarea acesteia s-a situat la 3.286 milioane euro.

Rezervele internaţionale ale României (valute plus aur) la 31 iulie 2015 au fost de 32.438 milioane euro, faţă de 33.622 milioane euro la 30 iunie 2015.

BNR menţionează că plăţile efectuate în perioada ianuarie – iulie 2015 în contul datoriei publice denominate în valută, directe sau garantate de Ministerul Finanţelor Publice, au totalizat 6.437 milioane euro iar cele scadente până la finele anului însumează aproximativ 1.126 milioane euro.

Sursă: www.digi24.ro

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×