Mii de concedieri în România, după ce o fabrică a desfăcut aproape toate contractele de muncă

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
06/01/2019, 16:16
Mii de concedieri în România, după ce o fabrică a desfăcut aproape toate contractele de muncă
Zeci de concedieri în România, la o fabrică de textile

În ultima perioadă au avut loc o concedieri pe bandă rulantă în România. O importantă fabrică din Iași, care a avut producție continuă vreme de zeci de ani, unde lucrau peste 5.000 de ieșeni, a desfăcut toate contractele de muncă. Astfel, după ce aceștia au fost trimiși în preaviz de concediere la finele anului 2018, ultimilor muncitori din cadrul Iașitex SA li s-au desfăcut contractele de muncă.

De menționat este că s-a întâmplat acest lucru, fără ca oamenii să-și primească cele patru salarii compensatorii la părăsirea locului de muncă, după cum prevedeau contractele colective. Așadar, din aproximativ 5.000 de angajați câți lucrau în anii trecuți, numai 10 mai figurează acum în organigrama Iașitex SA, aceștia ocupându-se de vânzarea ultimelor active și de lichidarea societății.

Zeci de concedieri în România! O fabrică de textile a desfăcut aproape toate contractele de muncă

În cele din urmă, ultimii muncitori din cadrul fabricii de textile Iașitex SA și-au pierdut locurile de muncă fără să își încaseze salariile compensatorii. Iar, după ce aceștia au fost trimiși forțat în preaviz de concediere la finele anului trecut, ultimilor 150 ded angajați li s-au desfăcut contractele de muncă și asta fără să primească și cele 4 salarii, după cum prevedeau contractele de muncă semnate în momentul angajării.

Zeci de concedieri în România, după ce o fabrică a desfăcut aproape toate contractele de muncă
O fabric din Iași, unde lucrau peste 5.000 de ieșeni, a desfăcut toate contractele de muncă

În prezent, doar 10 persoane mai sunt angajate în cadrul fabricii, iar din acest motiv, mai mulți angajați ai Iașitex SA au depus la Tribunalul Iași dosare care au ca obiect ”drepturile bănești-salariile compensatorii”. Prin aceste dosare se solicită plata integrală a celor 4 salarii în momentul concedierii din cadrul fabricii de textile.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×