Vortexul polar va lovi România! Ce este acest fenomen și la ce să ne așteptăm

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
27/12/2018, 13:42
Vortexul polar va lovi România! Ce este acest fenomen și la ce să ne așteptăm
Vremea se schimbă dramatic după ce un vortex polar va lovi România

Vremea se schimbă dramatic după ce un vortex polar va lovi România. Vom avea o iarnă grea, cu fenomene extreme, din cauza Vortexului. Acesta va aduce temperaturi scăzute și ninsori abundente începând cu ultimele zile ale lunii decembrie. De asemenea, acesta va continua să lovească Europa și în lunile ianuarie și februarie. Atunci se vor înregistra căderi masive de zăpadă. Vortexul polar este o masă de aer de presiune scăzută ce se învârtește în sens contrar acelor de ceasornic deasupra Polarului Nord, iar România ar putea fi afectată de această presiune.

”Există posibilitatea, mai ales că acum suntem pe o tendinţă de încălzire, ca după, pentru că urmează o perioadă de răcire, acel aer rece să fie de proveninţă polară, pe acest mecanism de slăbire. Pentru localizare şi pentru a şti mai precis când, trebuie urmărite prognozele meteorologice. Structura aceasta este prezentă acolo în mod continuu, dar efectul este important iarna.

România va fi lovită de vortexul polar!

Atunci este şi mai puternic şi face cuplajul până la suprafaţă. Întotdeauna există fluctuaţii în Vortex, dar uneori sunt mult mai puternice, în aşa fel încât transportul de aer polar se face până la latitudini foarte joase şi avem un episod cu temperaturi foarte scăzute”, a explicat climatologul de la Administrația Națională de Meteorologie, Roxana Bojariu.

Vortexul polar va lovi România! Ce este acest fenomen și la ce să ne așteptăm
Vom avea o iarnă grea, cu fenomene extreme, din cauza Vortexului

Pe de altă parte, și climatologul de la Institutul de Cercetări Atmosferice și de Mediu a făcut dezăluiri despre acest fenoment. ”Pare din ce în ce mai probabilă o destabilizare semnificativă a vortexului polar în următoarele săptămâni. Ar putea fi factorul cu cel mai mare impact asupra vremii din emisfera nordică, în acestă iarnă”, a spus Judah Cohen.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×