Tradiții de Moșii de Vară. Ce este bine să faci în Ajun de Rusalii și ce se dă de pomană

Alexa Serdan    Cristiana Astefanoaiei   
în Stiri mondene
14/06/2019, 16:15
Tradiții de Moșii de Vară. Ce este bine să faci în Ajun de Rusalii și ce se dă de pomană
Tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de Vară. Ce trebuie să facă credincioșii Sursa foto: giurgiuveanul.ro

Moșii de Vară este o sărbătoare dedicată pomenirii morților și are loc înainte de Rusalii. Așadar, sâmbătă, 15 iunie în toate Bisericile Ortodoxe se vor oficia Sfinte Liturghii și pomeniri ale celor trecuți la cele veșnice, iar apoi creștinii vor da de pomană mâncare, băutură sau cireșe.

Tradiții și obiceiuri în ziua în care se sărbătoresc Moșii de Vară

Moșii de Vară se sărbătoresc înainte de duminica Rusaliilor, mai exact sâmbătă, 15 iunie. Rusaliile au loc la 50 de zile de la Paște și Biserica Ortodoxă sărbătorește în această zi Pogorârea Sfântului Duh. Românii păstrează de secole întregi tradiții și obiceiuri pe care le urmează întocmai de Moșii de Vară. Așadar, sâmbătă este o zi dedicată exclusiv pomenirii morților și cu această ocazie se oferă ofrande. Cele mai cunoscute lucruri care se dau de pomană pe lângă merinde, sunt vasele de lut, numite și moșoaice.

Moșii de Vară se sărbătoresc sâmbătă, 15 iunie
Tradiții și obiceiuri în ziua Moșilor de Vară. Ce trebuie să facă credincioșii
Sursa foto: observator.tv

Cu ocazia sărbătoririi Moșilor de Vară se organizează târguri cu obiecte și mâncăruri tradiționale, de unde credincioșii își pot achiziționa diferite vase de lut, alimente, dar și alte obiecte necesare parastaselor. Iată așadar, care sunt obiceiurile și tradițiile pe care românii le urmează în această zi:

  1. Tradiția spune că până de Rusalii cerul, Raiul și Iadul sunt deschise și toate sufletele morților au călătorit prin locurile unde au trăit. În ziua de Moșii de Vară sufletele celor plecați pentru vecie sunt triste pentru că trebuie să se reîntoarcă în lumea de dincolo, părăsindu-i astfel pe cei dragi. Rudele celor comemorați fac pomeni și împart mâncărurile preferate de decedat pentru ca acesta să se întoarcă fără incidente în mormânt.
  2. Pomenile sau ofrandelor se oferă nu numai rudelor, dar și vecinilor. În cazul în care, familia uită sau nu îndeplinește datina, se spune că răposații rămân supărați și merg în morminte ținând în brațe crengi cu flori de nuc.
  3. În cimitire, mormintele sunt curățate și împodobite cu frunze de nuc și flori de tei. La mormântul decedatului se aprind lumânări care ard pe toată durata ritualului de pomenire.
  4. În această sâmbătă nu este bine să treceți ptrintr-o răscruce de drumuri sau să mergeți singuri seara la fântână pentru că pe acolo trec duhurile rele.
  5. Femeile nu au voie să tricoteze sau să toarcă lână pentru că astfel colacii dați de pomană nu vor ajunge la cei plecați la cele veșnice.
  6. Este bine ca în această seară să dormiți în propria casă pentru a nu avea niciun fel de problemă.
  7. Dacă va ploua în ziua Moșilor de Vară, recolta de anul acesta va fi foarte bogată.

Ce se dă de pomană la Moșii de Vară:

  • credincioșii dau de pomană mâncărurile preferate de cel comemorat care trebuie să fie calde
  • ceapa verde și usturoiul nu trebuie să lipsească. Doar așa gospodarii vor avea o recoltă bogată
  • mâncarea oferită drept pomană trebuie să fie caldă, aburindă deoarece mirosul bucatelor calde îi va sătura pe cei trecuți la viața veșnică. Mâncarea se oferă în vase de lut cumpărate special pentru această ocazie. Gospodinele prepară mâncărurile preferate de decedat
  • pe lângă mâncare se oferă și băutură care se pune în căni decorate cu flori și cireșe. Cănile mai pot fi umplute cu suc, vin sau apă îndulcită cu miere
  • credincioșii merg la biserică și duc cu ei colivă, colaci, vin și cireșe care se binecuvâmtează și apoi se împart.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×