Când pică Moșii de vară în 2019. Ce este bine să dai de pomană în această zi

Ana Chivu   
în Stiri mondene
13/05/2019, 13:06
Când pică Moșii de vară în 2019. Ce este bine să dai de pomană în această zi GALERIE FOTO
Când pică moșii de vară în 2019? Sursa Foto: Google. ro

Când pică Moșii de vară în 2019 și ce anume trebuie să dai de pomană în ziua sărbătorii? Potrivit calendarului ortodox, Rusaliile pică anul acesta pe data de 16 iunie. Tradiția creștină indică faptul că în Sâmbăta dinaintea duminicii de Rusalii se face pomenirea morților. Ce trebuie să dai de pomană în această zi?

Moșii de vară pică pe 16 iunie anul acesta

Calendarul ortodox 2019 arată că srăbătoarea de Rusalii va fi prăznuită pe data de 16 iunie. Tradiții spune că se dă de pomană în Sâmbăta dinaintea duminicii de Rusalii. Pe 26 mai, Biserica Ortodoxă face o pomenire generală a morțilorși se roagă pentru sufletul acestora. În fiecare biserică se va ofica Sfânta Liturghie care va fi urmată de sluba de pomenire a celor adormiți. Această sărbătoare este cunoscută în popor, de mulți ani, drept Moșii de vară.

Pe timpul anului mai este o zi care este dedicată pomenirii generale a morților care poartă numele de Moșii de iarnă. Obiceiul arată că trebuie să dai de pomană vase de lut sau de porțelan, căni sau vase de lemn care sunt împodobite dcu flori și sunt umplute cu lapte, vin sau apă. Trebuie să dai de pomană felul de mânacare pe care îl guști pentru prima oară în ziua aceea. În unele zone se dau de pomană căpșuni sau cireșe.

ce trebuie să dai de pomană la mosii de vara si cand pica ?
Când pică moșii de vară în 2019? Ce trebuie să dai de pomană în ziua morților?
Sursa Foto: Google. ro

De ce se face pomenirea morților?

Biserica îi numește pe cei morți adormiți, în sensul în care ei nu s-au stins pe vecie, ci se mai pot trezi. Se vorbește de fapt depre o trecere dintr-un mod de existență într-un altul, asociat cu învierea lui Hristos. Mântuitorul a ajuns acasă la Lair, a cărei fiică de doar 12 ani abia murise.„Nu plângeți; n-a murit, ci doarme” (Luca: 8,52)

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×