Specialiștii de la SRI au anunțat faptul că anul trecut mai multe instituții extrem de importante ale țării noastre au fost în vizorul atacurilor cibernetice repetate. Acestea au fost masive în special în Estul Europei, în cadrul câtorva companii în care s-au investit sute de milioane de euro. Scopul a fost furtul unor informații importante, date și documente care nu au fost făcute publice și care ar putea fi în detrimentul României.
România, atacată cibernetic! MAE, prima victimă
SRI a anunțat că România a fost atacată cibernetic din partea de est a Europei. În vizorul atacului au fost companiile în care s-au investit milioane de euro. În spatele acestor atacuri au stat chiar și 2.000 de servere care au încercat să fure informații, date și documente importante pe care le pot folosi împotriva României. Ministerul de Afaceri Externe este una dintre instituțiile care au căzut drept victime hackerilor, potrivit surselor Știrile Pro TV. Din păcate, gravitatea vine în privința datelor care au fost sustrase, care nu este cunoscut cu exactitate.
Atacurile au fost descoperite cu ajutorul inteligenței artificiale pentru detectarea malware-urilor care sunt extrem de greu de depistat. În acest context, un program dedicat înregistrării eventualelor anomalii în rețea a fost creat. Astfel, s-a reușit depistarea a zeci de atacuri de complexitate medie sau mare.
SRI, despre atacurile cibernetice asupra României!
„Vorbim de operațiuni foarte complexe – malware și viruși sofisticați care nu erau detectați la acel moment de nimeni și de către nici un antivirus. Au fost de tipul Advanced Persistent Threat și aveau ca scop colectarea de informații, acțiuni de spionaj cibernetic. Au fost mai mult de trei astfel de valuri care au fost detectate. Nimeni nu poate știi toate datele care s-au aflat în cazul unei astfel de operațiuni. Unele pot fi intuite și se pot lua măsuri”, au explicat specialiștii SRI despre atacurile cibernetice.