După ce Rusia a anunțat că va propune Statelor Unite distrugerea scutului de la Deveselu, reacția Ministerului Afacerilor Externe nu a întârziat să apară. Într-un comunicat transmis publicității vineri, MAE cataloghează poziția statului rus ca fiind „complet irelevantă”, .
Oficialii ruși au anunțat recent că vor propune Statelor Unite ale Ameicii să ia măsuri privind distrugerea scutului antirachetă de la Deveselu. „Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse propune părţii americane ca în perioada dinainte de expirarea Tratatului INF să ia măsurile necesare pentru revenirea la respectarea strictă a Tratatului INF prin distrugerea lansatoarelor universale Mk-41 desfăşurate la sol, dezvoltate pentru lansarea rachetelor de croazieră Tomahawk, a rachetelor-ţintă, similare în privinţa caracteristicilor cu rachetele balistice cu raza medie şi scurtă de acţiune, distrugerea dronelor de atac care, după caracteristicile lor, cad sub incidenţa termenului de rachetă de croazieră terestra, conform INF” , se arată în mesajul tranmis de ministerul rus al Apărării.
Ce spune MAE, după intenția Rusiei de a distruge scutul de la Deveselu
„În urma consultărilor avute de ministrul afacerilor externe, Teodor Meleșcanu, cu Secretarul General al NATO, Jens Stoltenberg, și cu aliații, Ministerul Afacerilor Externe transmite următoarele precizări:
Poziția exprimată de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse privind încălcarea prevederilor Tratatului INF de către sistemul antirachetă NATO, ale cărui componente sunt desfășurate și la Deveselu, este complet irelevantă, întrucât sistemul antirachetă de la Deveselu nu face obiectul Tratatului INF.Poziția MAE cu privire la sistemul NATO de apărare împotriva rachetelor balistice, din care facilitatea de la Deveselu este parte integrantă, nu s-a modificat. Aceasta se regăsește în toate Declarațiile finale ale Summit-urilor Aliate din ultimii ani.
Reiterăm că sistemul anti-rachetă NATO, ale cărui elemente sunt găzduite de România, nu are nici o capabilitate ofensivă, fiind un instrument pur defensiv, esențial pentru asigurarea securităţii spaţiului Euro-Atlantic. Reamintim că poziția României și a Aliaților săi pe tema INF este clar exprimată în Declarația Consiliului Nord-Atlantic din 1 februarie 2019” , este textul comunicatului oficial transmis de Ministerul Afacerilor Externe și redat în întregime.