PSD îl acuză pe Augustin Lazăr că o protejează pe Carmen Iohannis în dosarul caselor de la Sibiu

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
17/01/2019, 09:30
PSD îl acuză pe Augustin Lazăr că o protejează pe Carmen Iohannis în dosarul caselor de la Sibiu
PSD îl acuză pe Lazăr că ar proteja-o pe soția președintelui în dosarul caselor din Sibiu

Augustin Lazăr este acuzat de către PSD pentru că o protejează pe Carmen Iohannis în dosarele caselor din Sibiu. Procurorul general al României a răspuns acuzației aduse spunând că „interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic”. Totul a pornit de la un mesaj al Partidului Social Democrat în mediul online.

„Augustin Lazăr e şeful Parchetului care tolerează absenţele de la audieri ale soţiei prezidenţiale. La schimb, Iohannis refuză revocarea lui Lazăr. Şi soţia, şi Lazăr, şi Iohannis se cred deasupra legii şi a Constituţiei.” Cum a răspuns acuzelor procurorul general?

Augustin Lazăr, acuze din partea PSD că ar proteja-o pe Carmen Iohannis

Partidul Social Democrat i-a adus acuze grave procurorului general al României. PSD susține că Augustin Lazăr o protejează pe Carmen Iohannis în dosarul caselor din Sibiu. În acest context, procurorul a răspuns acuzației. „Ministerul Public este alcătuit din procurori care îşi exercită, conştient şi hotărât, atribuţiile constituţionale, în baza unui mandat al societăţii (art. 131 din Constituţia României), iar nu ca împuternicire din partea vreunei guvernări. În atribuţiile lor, procurorii români reprezintă interesul public, interesele generale ale societăţii şi nu interese partizane şi refuză controlul politic. În desfăşurarea anchetei procurorul de caz este suveran, intervenţia procurorilor ierarhic superiori în efectuarea urmăririi penale sau în adoptarea soluţiei fiind interzisă.

Augustin Lazăr, acuze de la PSD pentru protejarea lui Carmen Iohannis!
Augustin Lazăr, acuze de la PSD pentru protejarea lui Carmen Iohannis!

De altfel, articolul 3 alineatul (1) din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor modificată şi completată prevede: ‘Procurorii sunt independenţi în dispunerea soluţiilor în condiţiile prevăzute de Legea nr. 304/2004 privind organizarea judiciară’. Amintim aici şi explicaţiile Cartei de la Roma (adoptată ca urmare a Opiniei nr. 9 din 2014 a Consiliului Consultativ al Procurorilor Europeni către Comitetul de Miniştri al Consiliului Europei) care la punctul nr. 34 enunţă: ‘Curtea Europeană a Drepturilor Omului consideră că este necesar să se insiste ca într-o societate democratică, atât instanţele judecătoreşti cât şi autorităţile de urmărire penală să rămână libere de orice presiune politică’”, afirmă sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×