Premieră mondială! Laserul de la Măgurele a atins 10 % din puterea Soarelui!

Bogdan Solomon   
în Stiri de ultima ora
13/03/2019, 20:43
Premieră mondială! Laserul de la Măgurele a atins 10 % din puterea Soarelui!
Laserul de la Măgurele a adus României o premieră absolută

S-a înregistrat o premieră mondială în România. Laserul de la Măgurele a ajuns la 10% din puterea Soarelui. Mai exact, proiectul finanțat din fonduri europene a atins 10 Peta Watts. Este practic cea mai mare putere atinsă vreodată de un astfel de laser.

Laserul de la Măgurele a produs o premieră mondială

Este o zi mare pentru noi, o zi foarte importantă, comunicăm rezultatele ultimelor teste de putere ale sistemului laser de la Măgurele, pot spune că s-a atins o putere mai mult decât am visat noi – 10.88 PetaWatts, pentru cei care nu au noţiune de multipli şi submultipli, sunt 10 milioane de miliarde de waţi, a zecea parte din întreaga putere a Soarelui pe Pământ concentrată într-o rază de lumină. De aici şi marea realizare tehnică şi ştiinţifică, care constituie o premieră mondială. Cu ajutorul acestui laser, putem să creăm fenomene noi, să urmărim comportarea materiei în condiţii extreme, condiţii care până acum nu au fost pe Pământ, probabil că în Univers există şi încercăm astfel să desluşim unele dintre tainele Universului” , a spus Nicolae Zamfir, directorul proiectului Laserului de la Măgurele.

Vreau să felicit echipa de la Măgurele, zeii şi-au făcut datoria, mai rămâne ca noi, oamenii de rând, să fim în stare să beneficiem de ceea ce ne dau ei. Ţine doar de noi. Ceea ce se întâmplă aici nu este un eveniment important pentru România, nu pentru Europa, ci, după părerea mea, este un eveniment foarte important pentru omenire. În 2013, l-am întrebat pe domnul academician Zmafir ce se întâmplă aici. Ce se întâmplă aici ne plasează la frontiera cunoaşterii. Mâine poate să fie cu totul şi cu totul altfel” , a fost și reacția președintelui Consiliului Județean Ilfov, Marian Petrache.

Laserul de la Măgurele s-a dovedit a fi o investiție de succes
Laserul de la Măgurele s-a dovedit a fi o investiție de succes

Ce spune Viorica Dăncilă despre această premieră mondială

Avem toate motivele să ne mândrim cu faptul că oamenii de ştiinţă români, alături de specialişti de talie internaţională au reuşit construirea celui mai puternic laser din lume. Beneficiile implementării proiectului Extreme Light Infrastructure sunt multiple. Specialiştii au făcut un pas uriaş în căutarea unor răspunsuri practice în domenii importante precum înlocuirea tehnologiilor costisitoare în domeniul energiei sau cercetarea unor metode revoluţionare în domeniul medical. Felicit echipa de cercetători de la ELI-NP şi îi asigur de întreaga susţinere a Guvernului” a transmis premierul Viorica Dăncilă

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×