Un proiect de lege anunță că poliția ar putea amenda șoferii filmați de alți participanți de trafic în timp ce încalcă legea. Sunt cunoscute pe internet miile de filmulețe în care tinerii fac diferite întreceri cu mașinile ori conduc în diferite poziții numai pentru a atrage atenția asupra lor sau poate chiar pentru a fi ”omul care sparge barierele”. Însă, chiar dacă aceștia le păstrau, punându-le pe internet, ca nu cumva sa le piardă lăsându-le pur și simplu în calculator, drept amintire, acum vor trebui să se abțină. Conform inițiatorului noului proiect, e necesar ca oamenii să se implice în momentul în care văd regulile de circulație încălcate. ”În primul rând proiectul propus e menit să încurajeze civismul, să convingă oamenii să se implice atunci când văd regulile de circulație încălcate”, a declarat deputatul USR Mihai Botez, pentru hotnews.ro.
Conform spuselor acestuia, proiectul va intra în dezbatere publică. ”Va fi în dezbatere publică două săptămâni, iar în timpul ăsta vom asculta toate criticile sau sugestiile primite de la reprezentanți ai Poliției, de la cetățeni sau de la societatea civilă”, a mai decalrat Mihai Botez. Printre motivele care au dus la gândirea acestui proiect se află statisticile. Acestea arată că, în anul 2017, România a fost statul membru al Uniunii Europene care a avut cea mai ridicată rată a accidentelor mortale pe șosele.
Poliția amendează șoferii filmați de alți participanți de trafic în timp ce încalcă legea?
Conform celor spuse de deputatul USR, sunt mulți factor care au dus la acest ”statut” al României, cu privire la accidente, însă dacă se poate introduce un proiect prin care cei care nu respectă regulile de circulație cu intenție să fie luați în vizor, de ce să nu se taie răul de la rădăcină? ”Starea drumurilor, aglomeraţia din trafic, dar mai ales nerespectarea regulilor de circulaţie, deopotrivă de către participanţii la trafic cât şi de pietoni, reprezintă principalele cauze ale producerii accidentelor grave. Nu puţine sunt cazurile în care încălcarea cu intenţie sau din culpă a acestor reguli a rămas nesancţionată ori a produs accidente în cazul cărora stabilirea persoanei vinovate a fost foarte dificil de stabilit, în lipsa constatării directe a poliţistului rutier sau a prezenţei unor martori la locul şi în momentul producerii accidentului”, a mai declarat Botez, inițiatorul proiectului.