Operatorii telecom vor anularea Taxei pe Lăcomie. Efectele devastatoare asupra industriei

Claudiu Ilie   
în Stiri de ultima ora
30/01/2019, 08:42
Operatorii telecom vor anularea Taxei pe Lăcomie. Efectele devastatoare asupra industriei GALERIE FOTO
Operatorii din telecomunicații susțin că taxa pe lăcomie va avea efecte negative

Asociația Operatorilor Mobili din România avertizează în privința consecințelor negative pe care le va produce Taxa pe Lăcomie asupra industriei telecomunicațiilor, unul dintre cele mai importante sectoare ale economiei românești. Acest act normativ impune o impozitare de 3% din cifra de afaceri totală înregistrată a companiilor de comunicații.

Vorbim așadar de aproximativ 100 de milioane de euro, bani care ar trebui folosiți pentru dezvoltarea și extinderea rețelelor, afirmă membrii Asociației.  De asemenea, aceștia trag un semnal de alarmă și în ceea ce privește prețurile pentru alocarea spectrului 5G, considerate exagerate și în contradicție cu normele europene. Conform datelor furnizate de AOMR, statul român ar urma să încaseze, în urma licitației pentru 5G, mai bine de 3,1 miliarde de euro. Acestei sume i se vor adăuga alte 203 milioane de euro, prețuri percepute în vederea accesului la frecvențele deja alocate, dar și pentru monitorizare.

Statul va încasa o sumă uriașă în urma licitației 5G
Statul va încasa o sumă uriașă în urma licitației 5G

„Ordonanța lăcomiei”, dușmanul industriei de telecomunicații

„OUG 114/2018 impune un set de noi taxe și impozite asupra sectorului de comunicații, care riscă să dezechilibreze un domeniu care a oferit până acum servicii de foarte bună calitate la prețuri foarte mici, raportate la piața Uniunii Europene. Astfel, taxa anuală de 3% din cifra de afaceri reprezintă aproximativ 100 de milioane euro – pe care Guvernul României intenționează să le colecteze de la operatori și care astfel nu vor mai fi investite în dezvoltarea de rețele și noi servicii de telecomunicații din România” , afirmă companiile de telecomunicații.

Constatăm însă că OUG 114/2018 conține prevederi fără precedent la nivel european, care instaurează un regim de sancțiuni atât excesive cât și discriminatorii pentru companiile telecom față de companiile din alte industrii, descurajând astfel extinderea și modernizarea rețelelor de comunicații.   În concluzie, măsurile impuse prin OUG 114/2018 vor epuiza resursele financiare ale sectorului de comunicații mobile, în detrimentul investițiilor necesare pentru dezvoltarea rețelelor.   Având în vedere toate motivele menționate mai sus, solicităm Executivului să anuleze prevederile OUG 114/2018 referitoare la comunicațiile electronice”, se arată în comunicatul de presă transmis de membrii Asociației Operatorilor Mobili din România.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×