Ministrul Agriculturii plafonează prețurile la alimente. Petre Daea dorește măsuri care să nu afecteze consumatorul

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
26/12/2018, 11:43
Ministrul Agriculturii plafonează prețurile la alimente. Petre Daea dorește măsuri care să nu afecteze consumatorul
Ministrul Agiculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază

Ministrul Agiculturii analizează adoptarea unor măsuri care să ducă la limitarea creșterii prețului la produsele de bază. Conform unui răspuns oficial dat de Petre Daea, dorește măsuri care să nu afecteze consumatorul. Ministerul Agriculturii analizează măsurile luate de alte state, cum este de exemplu Franţa, pentru limitarea creşterii exagerate a preţurilor unor produse de bază, care să dezechilibreze piaţa naţională, în vederea adoptării de măsuri similare, dar care să nu afecteze consumatorul”, se arată într-un răspuns oficial al ministrului Agriculturii.

Cât despre ”creșterea exagerată a prețurilor” și ce înțelege prin alimente de bază, totul este confuz, căci Daea nu a precizat ceva în acest sens. După apariția în presă a unor informații de scumpire a pânii, Petre Daea susține că a avut discuții cu conducerea Patronatului Român din Industria de Morărit Panificația și Produse Făinoase.

Ministrul Agriculturii vrea să plafoneze prețurile la alimente

Totodată, în urma controalelor, ministerul a concluzionat că producătorii au aplicat majorări la produsele de panificație și patiserie, iar motivul pentru care pâniea de bază a suportat o majorare constă în creșterea tarifelor la combustibil și a ponderii costurilor cu forța de muncă. Cu toate acestea, ministerul și-a menținut poziția că nu există niciun motic de majorare exagerată a pâinii.

Ministrul Agriculturii plafonează prețurile la alimente. Petre Daea dorește măsuri care să nu afecteze consumatorul
Conform unui răspuns oficial dat de Petre Daea, dorește măsuri care să nu afecteze consumatorul

România a vut cea mai mare rată anuală a inflației dintre statele membre ale Uniunii Europene, în luna noiembrie. Aceasta a vut un avans al prețurilor de consum de 3,2%, fiind la egalitate cu Estonia și Ungaria. Datele publicate anterior de Institutul Național de Statistică(INS) arată că rata anuală a inflației în luna noiembrie a scăzut cu un procent de 3,4%, de la 4,3%, în luna octombrie, în condițiile în care mărfurile nealimentare s-au schimpit cu 4,24%. Cele de alimentare s-au scumpit cu un procent de 2,86%, în timp ce serviciile au înregistrat un avans de 2,5%.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×