Cei care merg la munte în acest weekend trebuie să fie foarte atenți la recomandările meteorologilor, care anunță că riscul de producere a avalanșelor este extrem de ridicat în majoritatea masivelor până sâmbătă seara. Problemele vor fi semnalate mai ales la altitudini de peste 1.800 de metri, din cauza zăpezii care se va topi.
La Bâlea Lac, stratul de zăpadă măsoară peste doi metri și jumătate, iar telecabina a fost oprită sâmbătă dimineață din cauza vântului puternic, care a atins 50 de kilometri pe oră. Meteorologii anunță că vântul va scădea în intensitate după-amiază, dar se va înteți din nou noaptea și în cursul zilei de mâine. Accesul la Bâlea Cascadă se poate face în condiții de iarnă, pe șosea, pe Transfăgărășan, iar de la Bâlea Cascadă nu se mai poate urca la Bâlea Lac, pentru că Transfăgărășanul este închis și transportul pe cablu este oprit.
Atenționare pentru cei care merg la munte în weekend! Risc ridicat de avalanșă
Meteorologii anunță risc ridicat de producere a avalanșelor în munții Făgăraș (4 pe o scară de la 1 la 5) la altitudini de peste 1.800 de metri, din cauza încălzirii vremii, care duce la topirea rapidă a zăpezii. „Zăpada se va umezi puternic în partea superioara și se va topi, iar apa rezultată se va acumula în pelicule deasupra straturilor mai dure din interior, pelicule peste care, spontan, straturile instabile din partea superioară vor aluneca cu ușurință”, precizează meteorologii.
Riscul de producere a avalanșelor există și sub altitudinea de 1.800 de metri, din cauza temperaturilor care vor crește semnificativ și vor duce la umezirea rapidă a stratului de zăpadă. Și în munții Bucegi, Tarcu, Godeanu și Parâng, riscul de producere a avalanșelor este mare la altitudini de peste 1.800 de metri, în timp ce în munții Vlădeasa – Muntele Mare, Rodnei, Călimani, Bistriței și Ceahlău riscul este însemnat, (gradul 3 pe o scară de la 1 la 5).