Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege! Ce propune președintele

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
17/01/2019, 13:53
Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege! Ce propune președintele GALERIE FOTO
Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu legea care interzice referendumul în ziua alegerilor europarlamentare

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu o lege adoptată de Parlamentul României care interzicea organizarea oricărui tip de referendum în aceeași zi în care au loc alegerile europarlamentare. Șeful statului a precizat în sesizarea înaintată Curții Consitutționale că președintele este cel care poate cere poporului să își exprime voința cu privire la problemele de interes național, după ce se consultă cu Parlamentul.

„Numai Președintele României are dreptul de a decide care sunt problemele de interes național și, în cadrul acestora, de a stabili, prin decret, problema ce constituie obiectul referendumului și data desfășurării acestuia, potrivit Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului. Astfel, prin Decizia nr. 147/2007 Curtea Constituțională, prin raportare la prevederile constituționale ale art. 90 și ale art. 95 alin. (3) a statuat că: „Din analiza celor două texte constituționale rezultă că referendumul se poate desfășura oricând în cursul anului, dacă Parlamentul a fost consultat sau a aprobat propunerea de suspendare din funcție a Președintelui României. Așadar, potrivit Constituției, nu există nicio altă condiție care să interzică organizarea și desfășurarea referendumului simultan cu alegerile prezidențiale, parlamentare, locale sau alegerile pentru Parlamentul European ori într-un anumit interval de timp anterior sau posterior alegerilor menționate. Ca atare, acolo unde legea nu distinge, nici interpretul nu poate să o facă (Ubi lex non distinguit, nec nos distinguere debemus). În consecință, condițiile stabilite de legiuitor pentru desfășurarea referendumului prin legea criticată adaugă la prevederile Constituției, ceea ce determină neconstituționalitatea acestora”, se arată în sesizare.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată? Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române! Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI
CCR va delibera și va lua o decizie cu privire la sesizarea lui Kalus Iohannis
CCR va delibera și va lua o decizie cu privire la sesizarea lui Kalus Iohannis

Klaus Iohannis a sesizat CCR în legătură cu legea care interzice referendumul în ziua alegerilor europarlamentare

„De altfel, aceste exigențe extraconstituționale cuprinse în lege împiedică organizarea oricărui referendum, în condițiile în care practic, în România, s-ar putea să se desfășoare alegeri în fiecare an, ceea ce, așa cum s-a arătat, contravine art. 2 alin. (1) din Constituție. Mai mult, în condițiile în care legea se referă la alegerile locale, fără a preciza dacă este vorba de alegeri generale sau parțiale, este cunoscut faptul că acestea din urmă pot avea loc în fiecare lună a anului. În consecință, suprimarea referendumului prin obstacole stabilite de lege reprezintă un alt argument pe care se întemeiază constatarea că pct. 1 al articolului unic din Legea pentru modificarea și completarea Legii nr. 3/2000 privind organizarea și desfășurarea referendumului este neconstituțional. De asemenea, se constată că aceste dispoziții din legea criticată pot genera blocaje constituționale, data alegerilor devenind dependentă de data desfășurării referendumului”, a notat Klaus Iohannis în sesizarea înaintată Curții Consituționale a României.

Închide ×