Iohannis motivează de ce a respins-o pe Olguța Vasilescu. Președintele le cere cazierul miniștrilor

Claudiu Surmei  
înStiri de ultima ora
17/01/2019, 20:48
Iohannis motivează de ce a respins-o pe Olguța Vasilescu. Președintele le cere cazierul miniștrilorGALERIE FOTO
Klaus Iohannis motivează de ce a respins-o pe Olguța Vasilescu și cere cazierul miniștrilor

Klaus Iohannis i-a transmis premierului Viorica Dăncilă scrisoarea prin care motivează de ce i-a respins din nou pe Lia Olguţa Vasilescu şi Mircea Drăghici pentru portofoliile ministerelor Dezvoltării și Transporturilor. Președintele României a explicat că cei doi nu au dat o declarație pe proprie răspundere că nu se află în vreo stare de incompatibilitate şi nici nu și-au depus cazierul judiciar la dosar. În plus, Iohannis consideră că nu este suficientă doar copia după buletin atașată de Lia Olguța Vasilescu.

„(…) Luând în considerare că legea prevede un regim juridic diferit pentru  membrii Parlamentului şi pentru membrii Guvernului atât în ceea ce priveşte incompatibilităţile, cât şi în ceea ce priveşte condiţiile de exercitare a celor două funcţii de demnitate publică, numai persoana în cauză putând să declare pe propria răspundere că nu se află în unul dintre cazurile de incompatibilitate prevăzute de lege,   Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora ‘în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale’, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane”, i-a transmis Iohannis premierului Viorica Dăncilă.

Vrei să citești acasă, în siguranță, TAIFASURI, revista ta preferată?Abonează te ACUM doar la oficiile Poștei Române!Surprize + CD urile preferate doar pentru ABONAŢII TAIFASURI
Iohannis a respins-o din nou pe Lia Olguța Vasilescu
Iohannis a respins-o din nou pe Lia Olguța Vasilescu

Iohannis motivează de ce a respins-o pe Olguța Vasilescu și cere cazierul miniștrilor

„Reţinând că nici Constituţia şi nici legea nu stabilesc un regim derogatoriu pentru accederea în funcţia de membru al Guvernului cu privire la dovada îndeplinirii condiţiei prevăzute de Legea nr. 90/2001, respectiv aceea de a nu fi suferit condamnări penale, şi având în vedere dispoziţiile  art. 2 din Legea nr. 290/2004 privind cazierul judiciar, potrivit cărora ‘în cazierul judiciar se ţine evidenţa persoanelor fizice şi a persoanelor juridice condamnate ori împotriva cărora s-au luat alte măsuri cu caracter penal sau administrativ conform Codului penal, precum şi a celor faţă de care au fost dispuse măsuri procesual-penale’, certificatul de cazier judiciar fiind singurul document care atestă situaţia judiciară a unei persoane,   Constatând că documentaţia care însoţeşte propunerea (respectiv copia cărţii de identitate şi curriculum vitae actualizat) este incompletă, astfel  încât nu se poate verifica îndeplinirea tuturor condiţiilor prevăzute de art. 105 din Constituţie şi de art. 2 din Legea nr. 90/2001 pentru numirea în funcţia de membru al Guvernului, Vă aduc la cunoştinţă că, în continuare, propunerile de numire în funcţia de membru al Guvernului nu fac dovada îndeplinirii tuturor condiţiilor de legalitate, astfel încât să li se poată da curs”, a completat președintele României.

Mircea Drăghici, respins de Iohannis
Mircea Drăghici, respins de Iohannis

Este pentru a doua oară când șeful statului respinge propunerile venite din partea premierului pentru portofoliile ministerelor Dezvoltării și Transporturilor. Domnul președinte Klaus Iohannis în continuare nu face altceva decât să încalce atât legislația României, cât și deciziile CCR, motiv pentru care Guvernul a anunțat deja că în cursul zilei de mâine va sesiza din nou Curtea Constituțională”, a declarat Lia Olguța Vasilescu după ce a fost refuzată pentru a doua oară de către Klaus Iohannis.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×