Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai mic nivel din iunie 2018 până azi! Ce nivel a atins

Claudiu Surmei   
în Stiri de ultima ora
07/01/2019, 17:36
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai mic nivel din iunie 2018 până azi! Ce nivel a atins GALERIE FOTO
Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 2,94%

Anul 2019 a venit cu vești bune pentru românii care au credite la bancă în lei. Indicele ROBOR la 3 luni a coborât din nou, ajungând la 2,94%, cel mai mic indice din luna iunie a anului 2018 și până în prezent, anunță Banca Națională a României (BNR).

ROBOR reprezintă indicele de referință pentru dobânzile la creditele în lei. Băncile folosesc ROBOR la 3 luni sau la 6 luni pentru a calcula dobânzile pe care clienții le plătesc la rate, la care se adaugă o marjă stabilită în momentul în care creditul a fost acordat. Vineri, 4 ianuarie, a fost prima zi în care indicele ROBOR la 3 luni a coborât la cel mai mic nivel din 29 iunie 2018 încoace (2,97%, după ce anul trecut a fost de 2,93%). De asemenea, indicele ROBOR la 6 luni a stagnat luni, 7 ianuarie, la 3,28%, după ce a atins această valoare în urmă cu 3 zile. Cel mai mic nivel a fost în iunie 2018, când a ajuns până la 3,24%.

Indicele ROBOR la 3 luni a coborât la 2,94%

Primele 10 bănci de pe piața din România sunt cele care pun la dispoziție informații cu ajutorul cărora se stabilește indicele ROBOR, unele dintre ele fiind cu banii pe plus, iar altele pe minus. Astfel, băncile se pot împrumuta una pe cealaltă și pot aplica dobânzi. Dacă pe piață sunt bani puțini, dobânzile cresc. ROBOR este rata medie a dobânzilor la care băncile își oferă împrumuturi între ele, iar acesta se calculează zilnic, făcându-se media aritmetică a cotațiilor celor 10 banci selectate de BNR. Dacă nevoia de bani este mare, cresc dobânzile, ceea ce înseamnă că și ROBOR crește.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×