Gerul năprasnic care a lovit țara noastră a făcut ca România să fie nevoită să importe cu 15% mai multă energie. Evident și prețul este mai mare, conform datelor furnizate de Transelectrica. Țara noastră are cel mai mare preț la energie electrică față de țările cu care este conectată pe piața de energie din această regiune.
Astfel, România importa marți dimineața aproape 15% din energia electrică necesară, asta pe fondul unui consum energetic foarte mare. Valorile scăzute ale temperaturilor au făcut ca acest consum să fie foarte ridicat, aproape de maximele istorice, așa că transportatorul național de energie, Transelectrica, a fost nevoită să importe energie de la vecini, evident, la un preț mai mare.
Gerul a obligat România să importe energie! Azi am fost aproape de consumul record
Cea mai geroasă noapte din acest an a avut efecte imediate. Gerul a dus la consumuri mari de energie, așa că Transelectrica a fost nevoită să importe aproximativ 15% din energia electrică necesară. Așa se face că la ora 10:15, importul de energie electrică era de 1.413 MW, consumul se ridica la 9.457 de MW, iar producţia, la 8.104 MW. Diferența a fost compensată de transportatorul național de energie din importuri. O acțiune similară a avut loc și anul trecut în luna februarie a anului trecut.
Cosumul record de energie consumată de până acum în România a fost de 9.750 de MW și s-a înregistrat în iarna anului 2017. Acum, consumul de 9.457 de MW a fost aproape de acea valoare. Pe bursa de energie un MWh de electricitate se vindea în România cu 78,83 euro. În Ungaria prețul era de 77,13 euro pe MWh, iar în Slovacia de 59,09 euro pe MWh. În Cehia acesta este cel mai mic, 56,29 euro pe MWh. România este conectată cu piețele din Ungaria, Cehia și Slovacia pe sectorul electricității. În ceea ce privește producția internă pentru țara noastră cărbunele este sursa principală de energie, cu 25,90% (2.089 MW), în vreme ce pe locul al doilea se află gazele naturale, cu 24,5% (1.977 MW).