Noul ministru al Educaţiei pregăteşte draftul noii Legi a educaţiei, care ar urma să fie gata în primele luni ale anului viitor. Ecaterina Andronescu vrea să includă un capitol prin care să oblige elevii să muncească cinci ani în ţară imediat după ce termină şcoala, tocmai pentru a nu mai da buzna peste graniţe.
În acelaşi timp, Guvernul le va sprijini acestora anii de şcoală şi pregătirea din ţară: „Din 2011 încoace, cei care nu au luat Bacalaureatul şi care sunt sute de mii, după opinia mea vreo 600.000, i-am abandonat. Întreb Ministerul Muncii dacă avem informaţii despre ei, nu avem. Probabil, au îngroşat rândurile românilor care au plecat în străinătate şi sunt muncitori necalificaţi. Este o dramă pentru noi că pleacă oamenii din ţară.
Poate liceul tehnologic ar trebuie să se centreze mai mult pe activitatea practică, în care să ştie o meserie. Şi ştie o meserie de nivel mai înalt decât nivelul şcolii profesionale. (…) Poate că liceul tehnologic având o perioadă mai mare de practică în care elevul să înveţe o meserie foarte bine, de un nivel mai înalt, nivelul patru, ar putea să fie o opţiune.”
„Acum Guvenul s-a angajat prin acordul cu Sindicatele să-i susţină financiar integral pe cei care optează pentru această şcoală profesională cu condiţia ca măcar cinci ani să rămână în ţară ca să dea ceva înapoi din ceea ce statul le oferă. Nu e obligatoriu acest lucru. Face dacă vrea. Nu e o obligaţie pe care şi-ar putea-o asuma un părinte al cărui copil are 14 ani”, a declarat ministrul Educaţiei.
Pentru că doar 0,25% dintre absolvenţii de profil tehnologic reuşesc să susţină Bacalaureatul, Ecaterina Andronescu vrea să redreseze situaţia şcolilor de acest gen. Şi preşedintele României, Klaus Iohannis, a realizat un proiect denumit „România educată” prin care vrea să realizeze o îmbunătăţire considerabilă a sistemului de învăţământ de la noi din ţară.