Curtea Constituțională a decis! Vaccinarea copiilor este obligatorie în Republica Moldova

Alexandra Chivu   
în Stiri de ultima ora
31/10/2018, 12:35
Curtea Constituțională a decis! Vaccinarea copiilor este obligatorie în Republica Moldova
Vaccinarea este obligatorie de astăzi!

Curtea Constituțională a emis marți, 30 octombrie, o horărâre prin care se arată că vaccinarea copiilor este obligatorie în Republica Moldova. De precizat este faptul că această rămâne necesară în condițiile în care nu este aplicabilă micuților care au unele contradicții medicale argumentate și, normal, documentate. Această hotărâre a venit în urma seisizării deputatului socialist Vladimir Odnostalco, care este de părere că aprobarea copiilor în colectivitate și instituții educaționale ori de recreere este sub bagheta vaccinării ori ba a micuțului. Din punctul acestuia de vedere, nimic nu trebuie să limiteze accesul al educație al unui individ, cu atât mai puțin vaccinarea sa.

Secretarul de stat la Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale a mărturisit că ministerul pe care aceasta îl reprezintă consideră prevederea contestată constituțional. ”Considerăm obligativitatea vaccinării populaţiei ca una din măsurile esenţiale de intervenţie de maximă eficienţă pe care şi le-a asumat statul. Prin vaccinare se previne mortalitatea şi morbiditatea”, a spus Aliona Sebulenco.

Curtea constituțională: Vaccinarea copiilor este obligatorie

Curtea constituțională a decis ca vaccinarea copiilor să fie obligatorie
Imagine în care este surprins un copil, în timp ce este vaccinat

Totodată, despre acest subiect a vorbit și avocatul poporului pentru drepturile copilului, Maia Bănărescu, care a subliniat că sprijină eforturile statului român pentru îngrijirea sănătății publice, cu mențiunea de a se asigura de respectarea drepturilor omului.

Pe de o altă parte, Curtea Constituțională a accentuat că refuzul unui micuț, în condițiile în care nu există contraindicații din partea medicului, nu atrage doar exclusiunea lui din mediul educațional, ci și riscul unor probleme de sănătate care-l pot năpădi. Părinții care nu vor să își vaccineze copii, au, bineînțeles, diferite opțiune pentru a-și integra micuții în diferite metode de învățare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×