Cum poți să verifici dacă a votat altcineva cu CNP-ul tău la referendum

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
05/10/2018, 23:49
Cum poți să verifici dacă a votat altcineva cu CNP-ul tău la referendum
Vă explicăm pașii prin care puteți verifica dacă a votat altcineva în locul dumneavoastră la referendum

Legat de referendumul din acest weekend, au apărut foarte multe nemulțumiri și suspiciuni, mai ales legate de corectitudinea votului, astfel încât există chiar oameni care cred că alții pot vota în locul lor folosindu-le CNP-ul și ar dori să poată verifica asta. Vă explicăm în cele ce urmează cum poți face această interogare și cine trebuie și dacă este obligat să îți răspundă. Vă reamintim că pe 6 și 7 octombrie, românii sunt chemați la vot pentru a opta pro sau contra față de redefinirea familiei în Constituția României.

AICI puteți afla unde sunteți arondat în funcție de adresa din buletin, pentru a vota la referendumul despre familie. Dacă nu aveți de gând să faceți asta, însă vreți să vedeți dacă altcineva a folosit datele dumneavoastră pentru a vota, atunci trebuie să urmați pașii de mai jos. În istoria organizării alegerilor în țara noastră, au existat de multe ori neînțelegi procedurale, scandaluri și chiar acuze serioase referitoare la fradele electorale care au influențat  votul.

Acesta este un model de cerere prin care puteți afla dacă a votat altcineva folosindu-se de CNP-ul dumneavoastră
Acesta este un model de cerere prin care puteți afla dacă a votat altcineva folosindu-se de CNP-ul dumneavoastră

Cum poți verifica dacă a votat altcineva cu CNP-ul tău

Pentru a afla dacă a votat altcineva cu CNP-ul tău, trebuie doar să completezi o serie de cereri. În primul rând, trebuie să adresezi un prim astfel de act către Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) și astfel să interoghezi dacă la rubrica CNP-ului tău apare vreo semnătură. Acest lucru se verifică în listele electorale existente. Răspunsul pentru această cerere îl vei primi în maximum 30 de zile. Dacă ți s-a răspuns afirmativ, atunci trebuie să treci la următorul pas. Următoarea solicitare va fi către Autoritatea Electorală prin care să îți elibereze o copie a listei electorale pe care apare semnătura ta. Abia în acest moment poți face o plângere penală pentru fals în înscrisuri și fraudă electorală. Toate aceste cereri le poți trimite și online, iar toate datele necesare pentru asta le vei găsi  aici.

Cei care își pot oferi sprijin în tot acest demers, te pot îndruma și chiar îți pot explica în mod clar cum să completezi cererile respective sunt reprezentanții Asociației pentru Apărarea Drepturilor Omului în România, Comitetul Helsinki. Pe ei îi vei găsi aici, alături de toate datele necesare.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×