Codul Rutier a suferit modificări importante! Iată ce valoare va avea un punct amendă din anul 2019! Ieri, 9 noiembrie, în cadrul unei şedinţe de Guvern, în care s-a stabilit introducerea salariului minim brut pe ţară diferenţiat, s-a mai determinat ceva: valoarea punctului-amendă. Premierul Viorica Dăncilă, ministrul Finanțelor și ministrul Muncii s-au întâlnit cu reprezentații patronatelor și sindicatelor pentru a pune la punct proiectului de revenire a salariului minim care depinde de studiile superioare, dar și de vechime. Într-un comunicat de presă, trimis de Agerpres, se arată inițiativa mai-marilor țării. ”Totodată, s-a luat decizia reintroducerii salariului minim brut garantat în plata diferențiat în funcție de nivelul de studii sau de vechime în muncă, concept care a mai fost aplicat în România înainte de anul 2011: 2.350 de lei brut, adică cu 13% mai mult faţă de cel câştigat de persoanele fără studii superioare sau cu vechime mai mică de 15 ani”, se arată în act.
De asemenea, mai este subliniat că această schimbare era necesară, singurul lucru nedeterminat, la acea oră, rămânând doar data de la care se va implementa. ”În urma discuțiilor purtate cu sindicatele și patronatele, s-a ajuns la concluzia unanimă că majorarea salariului minim este necesară, singura divergenţă fiind asupra datei de la care se va aplica măsura: sindicatele au solicitat 1 noiembrie 2018, patronatele – 1 ianuarie 2019”, s-a prezentat în comunicatul de presă.
Codul Rutier, modificat! Iată valoare unui punct-amendă în anul 2019
Așadar, cum astăzi, 10 noiembrie, totul este clarificat, salariul minim diferențiat a intrat în vigoare, să vedem ce se întâmplă și cu amenzile din trafic. Legea din Codul Rutier prevedea ca punctul-amendă să reprezinte 10%, lucru care a necesitat o nouă Ordonanță de Urgență a Guvernului pentru clarificarea acestui aspect din anul următor. În cele din urmă, s-a decis ca valoarea acestuia să fie înghețată la 145 de lei.
Iată ce amenzi vor lua conducătorii auto în 2019!
- clasa I: două sau trei puncte-amendă, constând în 290 de lei sau 435 de lei.
- clasa a II-a: patru sau cinci puncte-amendă, sub forma a 580 lei sau 725 de lei.
- clasa a III-a: de la șase la opt puncte-amendă, adică de la 870 de lei la 1.160 lei.
- clasa a IV-a: de la nouă la douăzeci de puncte-amendă, pornind de la 1.305 de lei la 2.900 de lei.
- clasa a V-a: de la 21 la 100 de puncte amendă, adică de la 3.045 de lei la 14.500 de lei. Această categorie, conform Codului Rutier, se aplică doar persoanelor juridice.