Cod Rutier 2019: modificările care te lasă imediat fără permis! Amenzi uriaşe şi pentru biciclişti

Mirela Apostol  
înStiri de ultima ora
11/01/2019, 14:18
Cod Rutier 2019: modificările care te lasă imediat fără permis! Amenzi uriaşe şi pentru bicicliştiGALERIE FOTO
Codul Rutier a fost din nou modificat în 2019, iar oamenii pot rămâne mult mai repede fără permis

Mai multe modificări vor fi aduse Codului Rutier în 2019, iar şoferii pot rămâne într-o secundă fără permisul de conducere în cazul în care sunt prinşi vorbind la telefoanele mobile în timp ce conduc. Ministerul de Interne a realizat un proiect de lege care se află acum în dezbatere publică prin care se doreşte ca folosirea telefonului mobil sau a tabletei la volan să fie pedepsite cu 9-20 de puncte amendă (clasa a IV-a), şi cu şase puncte de penalizare.

Şi bicicliştii vor fi sancţionaţi în cazul în care vor fi prinşi vorbind la telefonul mobil. Redăm integral comunicatul oficial postat de MAI: „Prin prezentul proiect de act normativ se propune interzicerea, în timpul mersului, a ţinerii în mână sau folosirii cu mâinile în orice mod nu numai a telefonului mobil, ci şi a oricărui dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video (ex. tablete).

Care sunt modificările aduse Codului Rutier din 2019 privind vorbitul la telefon

Sancţiunea cu amendă va fi aplicată şi conducătorilor de vehicule pentru care nu este prevăzută obligativitatea deţinerii permisului de conducere (ex. biciclişti). Având în vedere gradul de pericol al faptei de a utiliza telefonul mobil sau orice alt dispozitiv mobil prevăzut cu funcţia de înregistrare ori redare text, foto sau video, în alte condiţii decât cele permise, a fost introdus un mecanism mai aspru de sancţionare pentru situaţia în care concomitent cu această faptă este încălcată o altă regulă privind circulaţia vehiculelor”, se arată în comunicatul Ministerului Afacerilor Interne.

Poliţişti în traficul din Bucureşti
Poliţişti în traficul din Bucureşti

Asta înseamnă că pe lângă amendă, se va aplica şi suspendarea dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile. Conform proiectului legislativ, noile modificări vor intra în vigoare la 60 de zile după data publicării în Monitorul Oficial, timp în care Poliţia Rutieră va efectua activităţi de informare cu privire la modificări.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×