Climatologii ANM au făcut anunțul! Vortexul polar a lovit România, iar minima va fi de -18 grade

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
06/01/2019, 09:26
Climatologii ANM au făcut anunțul! Vortexul polar a lovit România, iar minima va fi de -18 grade
ANM anunță! Un vortex polar va lovi România!

Din păcate, specialiștii d ela Administrția Națională de Meteorologie avertizează că România va fi lovită în curând de un vortex polar. Temperaturile minime vor ajunge și la -18 grade Celsius.  Punerea în scenă a acestuia a fost făcută de valul de aer polar siberian anunțat de meteorologi pentru zilele de sâmbătă și duminică, unde temperaturile au scăzut considerabil.

 “Vortexul polar este practic un vârtej în jurul Polului Nord, la înălţimi foarte mari – peste 15 kilometri deasupra pământului şi poate influenţa vremea până jos, acolo unde noi simțim efectele iernii”, a specificat Roxana Bojariu, meteorolog din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie.

ANM anunță! Un vortex polar va lovi toată România!

Gerul Bobotezei se resimte din plin! Climatologii anunță că este vorba de un vortez polar. Viscolul, zăpezile abundente urmate de ger vor ajunge pe teritoriul României la jumătatea lunii acesteia. Din păcate, vor crea probleme în Europa. Specialiștii specifică faptul că nu cunosc amploarea fenomenului încă, dar va fi viscol și ger teribil. Minimele zilei de luni, 7 ianuarie, vor atinge -18 grade Celsius, temperatură cu care românii nu s-au confruntat în acest sezon, datorită începutului de ianră blând de care am avut parte.

Cum arată un vortex polar și ce se întâmplă!
Cum arată un vortex polar și ce se întâmplă!

“Căderi de zăpadă puternice, abundente, dar evident şi vânt puternic, cu viscol, apoi temperaturi foarte scăzute. Imediat după viscol vin acele temperaturi foarte scăzute pentru că stratul de zăpadă reflectă o parte din radiaţie şi ai un efect local de amplificare a anomaliilor negative de temperatură. Vă daţi seama că între frigiderul arctic şi cuptorul ecuatorial există un echilibru – dacă însă se produc dezechilibre, de exemplu frigiderul arctic nu mai funcţionează, vă daţi seama că aceste dezechilibre influentează circulaţia generală a atmosferei şi devin anomalii din ce în ce mai obişnuite din păcate şi te poţi aştepta ca în următoarele decenii iarna să nu mai fie ceea ce ştiam noi, ci o succesiune de episoare calde şi reci”, anunță sursa citată.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×