Cine este Mugur Isărescu și de câți ani conduce BNR. Mandatul său sub semnul întrebării?

Raluca Ogaru   
în Stiri de ultima ora
29/01/2019, 11:06
Cine este Mugur Isărescu și de câți ani conduce BNR. Mandatul său sub semnul întrebării? GALERIE FOTO
Mandatul de guvernator al BNR al lui Mugur Isărescu expiră anul acesta

După ce cursul leu-euro a explodat și au început acuzațiile reciproce între PSD și BNR, toată lumea se întreabă cine este Mugur Isărescu și cât va mai rezista în fruntea Băncii Naționale a României. Mugur Isărescu ocupă funcția de guvernator BNR încă din anul 1990 și a reușit să atingă un record la nivel mondial, fiind cel mai longeviv conducător al unei bănci naționale din întreaga lume.

Mandatul lui Mugur Isărescu în fruntea Băncii Naționale va expira în luna mai a acestui an. Procedura pentru alegerea unui nou consiliu de administrație al BNR prevede ca Parlamentul să demareze noi alegeri pentru un nou Consiliu de Administrație al Băncii Naționale. Astfel, conducerea Băncii Centrale este numită de Parlament, după ce comisiile permanente de specialitate ale Camerelor vor face propuneri. Mandatul noului șef al BNR va avea o valabilitate de 5 ani.

Mugur Isărescu este guvernator BNR din 1990. El i-a prins pe toți președinții României de după Revoluție
Mugur Isărescu este guvernator BNR din 1990. El i-a prins pe toți președinții României de după Revoluție

Cine este Mugur Isărescu? Deține șefia BNR din 1990, iar acum mandatul său e sub semnul întrebării

Cei care intră în conducerea BNR sunt specialiști economiști sau în domenii conexe care sunt propuși de partidele politice și sunt audiați în plenul Parlamentului, fiind apoi votați în plenul Legislativului. Cei nominalizați nu au voie să facă parte dintr-un partid politic ori din autoritatea judecătorească sau din administrația publică.

Mugur Isărescu a refuzat să spună dacă își mai dorește sau nu un mandat în fruntea BNR
Mugur Isărescu a refuzat să spună dacă își mai dorește sau nu un mandat în fruntea BNR

Întrebat despre viitorul său în fruntea Băncii Centrale, Mugur Isărescu a preferat să răspundă evaziv. ”Transmiteţi presei internaţionale că acest lucru îl hotărăşte Parlamentul.”, a răspuns guvernatorul BNR. Mugur Isărescu va împlini anul acesta 70 de ani. Este originar din Drăgănești, județul Vâlcea, iar în anul 1971 a absolvit cursurile Facultății de Comerț Exterior din cadrul Academiei de Studii Economice. După Revoluție, Mugur Isărescu a lucrat în cadrul Ministerului de Externe, apoi la Ambasada României din SUA. A preluat funcția de guvernator al BNR în spetembrie 1990, în momentul în care toată rezerva valutară a Băncii Naționale a României era cheltuită pe importuri. S-a remarcat apoi, până in 1991, în timp ce a condus Comisia Guvernamentală pentru Identificarea și Recuperarea Fondurilor Deturnate din patrimoniul statului în timpul regimului comunist, de către fostul președinte Nicolae Ceaușescu împreună cu colaboratorii săi.

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×