Cine este jurnalistul turc Kamil Demirka, pentru care România refuză extrădarea

Ana Chivu  
înStiri de ultima ora
14/12/2018, 11:00
Cine este jurnalistul turc Kamil Demirka, pentru care România refuză extrădarea
Extrădarea jurnalistului turc a fost respinsă !

Extrădarea lui Kamil Dermirka a fost respinsă de către un judecător de la Curtea de Apel București. Vineri, cererea oamenilor legii din Turcia de extrădare a jurnalistului, după un sfert de oră de deliberări, a fost respinsă. Bărbatul se află de doi ani în România și lucrează pentru publicația Zaman România.

Acesta are un permis de ședere temporară pe car evoia să-l prelungească. „Ziarul Zaman România este alături de familia ziaristului şi cere autorităţilor române să ia în considerare faptul că Ankara a început din vara lui 2016 o vânătoare a ziariştilor şi a tuturor celor care se opun regimului totalitar al lui Erdogan. Kamil Demirkaya şi-a făcut doar datoria de ziarist, scriind despre abuzurile puterii de la Ankara”, anunța publicația cânf procuratura turcă a emis mandat de arestare pe numele lui.

Cine este jurnalistul turc?

Kamil Dermakaya este jurnalist de la publicația Zaman. Acesta locuiește în București alături de fiul său de 10 ani și soția. Bărbatul și-a depus chiar în luna noiembrie a acestui an actele pentru prelungirea permisului de ședere în România. Curtea de Apel București a decis ca extrădarea ziaristului turc să fie respinsă, informează Agerpres. După mai bine de un sfert de oră de deliberări, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel București a decis să se opună extrădării jurnalistului turc. „Nu doresc să fiu trimis în Turcia. Justiţia nu funcţionează. Cadrele didactice şi jurnaliştii sunt o ţintă pentru autorităţile de acolo. În momentul de faţă, conform statisticilor, din 326 de ziarişti încarceraţi la nivel global, aproximativ 170 sunt reţinuţi în Turcia.

Kamil Dermakaya a primit o veste bună! Cererea de extrădare a fost respinsă!
Kamil Dermakaya a primit o veste bună! Cererea de extrădare a fost respinsă!

(…) Mă opun extrădării. Motivul pentru care mă opun extrădării este că Justiţia nu funcţionează corect în Turcia. Există tortură. (…) Foarte mulţi ziarişti de la sediul central Zaman din Istanbul au fost trimişi la închisoare, precum şi rude de-ale mele”, afirma el atunci, potrivit news.ro. De asemenea, a susţinut că acuzaţiile oficiale se referă la faptul că a avut conturi şi bani într-o bancă ce a fost înfiinţată legal în Turcia şi la faptul că, în calitate de cadru didactic şi manager al unor şcoli considerate ca aparţinând „reţelei Gulen”, potrivit unei aplicații care a fost închisă în 2015, care a fost închisă la nivel global.

Te-ar mai putea interesa și:
    Închide ×