Cel mai rapid mod de a prepara ciulama de ciuperci. Rețete simple. VIDEO
Ciulamaua este o mâncare des întâlnită în bucătăria românească, dar își are originea în bucătăria turcească (çullama). Este preparată din carne (în special de pasăre) sau ciuperci în sos alb și gros din făină cu ceapă prăjită în grăsime. Iată în continuare o rețetă rapidă pentru o ciulama de ciuperci delicioasă. În afară de ea FANATIK.RO îți oferă alte rețete simple și… neașteptate!
Cel mai rapid mod de a prepara ciulama de ciuperci. Rețete simple
Atenție! Din start trebuie să știi un… hai să-i zicem „truc”. Majoritatea gospodinelor pun făina direct în sosul de la ciupercile călite. Nu fă așa pentru că făina nu se dizolvă bine şi face cocoloaşe. Dizolvă făina cu puţină apă rece înainte să o pui peste ciuperci și sosul va avea o consistență uniformă. În rest… spor la lucru!
Ingrediente pentru ciulama de ciuperci
500 g ciuperci
2 linguri de făină
100 ml de smântână
2 linguri de ulei
1 ceapă potrivită
1 legătură de pătrunjel verde
sare
piper
Mod de preparare a ciulamalei de ciuperci
Curăţă ceapa, tai-o mărunt şi căleşte-o în ulei încins până se înmoaie.
Spală bine ciupercile, curăță-le, taie-le în felii subțiri, pune-le peste ceapă şi călește amestecul până scade zeama lăsată.
Dizolvă făina cu puţină apă rece și toarn-o peste ciuperci. Completează cu apă caldă în funcție de cât sos vrei să aibă ciulamaua.
Condimentează cu sare şi cu piper, după gust, şi lasă amestecul să fiarbă până când începe să se îngroaşe sosul. Când o pui pe masă poţi adăuga smântână şi o poți decora cu pătrunjel verde tocat. Merge de minune cu mămăliguță caldă. Poftă bună!
Ciulama de ciuperci între politică și delicatețuri cu Mircea Dinescu și Alexandru Arșinel
Mircea Dinescu este cunoscut nu numai pentru poeziile sale sau apariția intempestivă la televizor în primele momente după fuga lui Nicolae Ceaușescu în 22 decembrie 1989… De 5 ani, din februrie 2014, Mircea Dinescu ne delectează cu rețete care de care mai vechi și inedite, dar și cu invitați unul și unul, în emisiunea sa „Politică și delicatețuri” de la TVR 1. Ciulamaua de ciuperci nu putea lipsi din bucătăria sa, așa că ai mai jos o rețetă surprinzătoare prin ineditul ei. VIDEO, că e mai simplu! Invitat: îndrăgitul actor Alexandru Arșinel.
Trebuie să recunoaștem că foarte important la orice ciulama este sosul, ingredientul care definește, de altfel, noțiunea de ciulama. Se poate face simplu, doar cu făină și ulei, se poate adăuga smântână, dar se poate face și cu lapte în cel mult jumătate de oră, 15 minute prepararea, 15 minute gătirea. Iată mai jos cum.
Ingrediente pentru ciulama de ciuperci cu lapte
1 kg de ciuperci (de preferat Champignon)
1/2 pachet de unt
4 linguri de făină
800 ml de lapte
1 legătură de pătrunjel
sare
Piper
Mod de preparare a ciulamalei de ciuperci cu lapte
Curăță ciupercile, taie-le mărunt şi pune-le într-o tigaie cu 100 g unt. Presară-le cu sare şi pune-le pe foc să-şi lase zeama şi să se fiarbă.
Între timp, lasă restul untului să se topească în altă tigaie şi pune apoi făina. Amestecă rapid, trage tigaia de pe foc şi toarnă laptele rece. Amestecă bine şi pune din nou sosul pe foc cam 5-6 minute.
Toarnă apoi sosul peste ciuperci şi lasă amestecul să fiarbă încă 10 minute. Închide focul și pune piperul după gust. Servește ciulamaua de ciuperci fierbinte, presărată cu pătrunjel fin tocat. Poftă bună!
Ciulama de ciuperci de post
Suntem în cel mai cel mai lung și mai aspru dintre toate cele 4 posturi importante de peste an, Postul Paștelui. Din 6 martie catolicii, până pe 21 aprilie și din 11 martie ortodocșii, până pe 28 aprilie, datele învierii Mântuitorului Iisus Hristos în cele două biserici creștine. Ciulamaua de ciuperci de post este una dintre felurile de mâncare cele mai apreciate în această perioadă de post. Iată în continuare ce-ți trebuie și cum se face, ieftin, simplu și rapid, în aproximativ o jumătate de oră.
Ingrediente pentru ciulamaua de ciuperci de post
500 g ciuperci
1 ceapă
2 morcovi
1 păstârnac
2 linguri cu ulei
2-3 linguri cu făină
sare
piper
mărar şi pătrunjel verde
Mod de preparare a ciulamalei de ciuperci de post
Curăță ciupercile, spală-le şi fierbe-le în apă cu sare. Scurge-le după ce dau în fiert şi pune-le din nou la fiert în 1,5 l de apă curată. Adaugă ceapa, morcovii şi păstârnacul, toate curăţate, spălate și tăiate cubulețe mici. După ce se fierb bine și legumele, şi ciupercile, sărează-le după gust şi lasă-le să se răcească.
Treci apoi la prepararea sosului. Încinge bine uleiul, căleşte făina 1-2 minute, doar cât să se îngălbenească uşor. Stinge cu apa în care au fiert ciupercile și legumeșe, strecurată și adăugată în porţii mici, amestecând tot timpul ca să nu se formeze cocoloaşe.
Când sosul devine de consistenţa smântânii, adaugă ciupercile fierte şi tăiate felii. Așteaptă să clocotească 5-10 minute, amestecând în continuare ca să nu se prindă de fundul vasului. Potriveşte după gust cu sare, piper şi verdeaţă și serveşte ciulamaua fierbinte, cu mămăliguţă, caldă sau rece. Poftă bună!
„Pe sub munte, de la Piatra Neamț până în Suceava, ciulamaua de hribi e ca piatra kilometrică: fie iarnă, fie vară, ea e acolo, la post, lângă mămăliguța care nici ea nu se oprește din aburit” – Radu Anton Roman
„Fiindcă ciulamalele cu ciuperci clasice sunt puțin cam plicticoase, în afară de ingredientele clasice, adică făină, lapte, eu pun și puțină vânătă trasă în tigaie, mai pun și ardei gras galben și toc și un strop de usturoi să-i dea damful ăla inegalabil” – Mircea Dinescu