Dacă în trecut era interzis ca la Botez copilul să primească mai mult de un nume, iată că astăzi au ajuns ca pruncii să primească şi câte trei nume. Biserica a acceptat între timp acest lucru, însă interzice cu desăvârşire mai multe nume pentru copii la botez, fie că este vorba de băieţi sau fete.
Se spune că fiecare copil care primeşte un nume de sfânt devine protejat de acesta, devenindu-i „ucenic”, iar sfântul îi devine protectorul al copilului creştin atât în viaţă, cât şi după aceasta. Cele mai potrivite nume de fetiţe sunt Maria, (al Maicii Domnului), Ana (al Sfintei Ana) sau numele sfintelor muceniţe şi cuvioase din calendar.
Ce nume se pun copiilor la Botez
Pentru băieţi, cel mai întâlnit nume este cel al Sfântului Ioan, ale Sfinţilor Apostoli, urmate de numele sfinţilor ierarhi, mucenici şi cuvioşi. De multe ori, părinţii le pun copiilor numele sfântului din ziua naşterii sau din zilele din preajmă, al naşilor sau chiar numele părinţilor. De multe ori, copiii primesc la botez numele hramului bisericii sau numele bunicilor.
Toate acestea nu doar că sunt permise de Biserică, ci sunt şi recomandate. Există, însă, la polul opus nume care sunt interzise cu desăvârşire de Biserică, iar acestea sunt numele sfinţilor catolici, precum sau nume de protestanţi, nume de sectanţi, precum şi nume păgâne, luate de la popoarele care nu cred în Iisus Hristos, după cum s. Totodată, este interzis ca la botez copiii să primească nume de animale, păsări, de eroi necreştini sau nume de zei precum Afrodita sau Venera. „Este păcat să dăm copiilor nume străine de Hristos, în loc să le punem nume de sfinţi care şi-au dat viaţa pentru credinţă şi se roagă neîncetat în ceruri pentru noi”, spun preoţii duhovnici.