Ce este postul negru și cum ține acesta? Ce spune Biserica

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
17/03/2019, 13:21
Ce este postul negru și cum ține acesta? Ce spune Biserica GALERIE FOTO
Ce este postul negru și cum se ține mai ușor? Ce spune Biserica?

Postul Paștelui a început deja, astfel că ne aflăm în prima săptămână din cel mai lung și mai greu post indicat de biserică. Pe parcursul a 40 de zile, credincioșii renunță la carne și la orice aliment de origine animală. De asemenea, este indicat și postul negru pentru ca mirenii să înțeleagă măcar o parte din suferința îndurată de Iisus.  „Nu te duci în vizite în ziua când posteşti, pentru a nu fi servit cu ceva de mâncare şi să te descoperi că posteşti. Când posteşti, nu trebuie să spui la nimeni şi să nu ştie nimeni, adică „când posteşti închide-te în cămara ta, ca să u te arăţi oamenilor că posteşti”, a  sfătuit părintele Ilarion Argatu.

Cum se ține postul negru?

Postul negru se ține în special în Vinerea Mare, aceasta este ziua în care Iisus Hristos a fost răstignit pe cruce, astfel că are o însemnătate extrem de puternică. În postul negru nu trebuie să mănânci sau să bei nimic timp de o zi. Fostul monah de la Cernica, Ilarion Argatu, a spus că ziua de post negru se ține astfel: de la orele 18:00, până a doua zi la orele 24:00.

Potrivit bisericii, postul negru înseamnă că trebuie să ne abținem de la orice păcat sau răutate pentru ca nu cumva Diavolul să râdă de noi. De asemenea, biserica arată că dacă ne simțim slăbiți, putem lua în cursul zilei o bucățică de anafură alături de 3 înghițituri de agheasmă.

 Cum se ține postul negru?
Cum se ține postul negru?

Rugăciune pentru post

„Dumnezeul nostru, nădejdea tutu­­ror marginilor pământului și a celor ce sunt pe mare departe, Cel ce mai înainte ai întocmit, prin Legea Ta cea Veche și Nouă, aceste zile de post, la care ne-ai învrednicit să ajungem acum, pe Tine Te lăudăm și Ție ne rugăm: întărește-ne cu puterea Ta, ca să ne nevoim întru ele cu sârgu­ință, spre mărirea numelui Tău celui sfânt și spre iertarea păca­telor noas­tre, spre omorârea patimilor și biru­­ință asupra păcatului; ca împreună cu Tine răstignindu-ne și îngro­pân­du-ne, să ne ridicăm din faptele cele moarte și să petrecem cu bună­plă­cere înaintea Ta întru toate zilele vieții noastre. Că Ție se cuvine a ne milui și a ne mântui pe noi, Hris­toase, Dum­­­ne­­zeule, și Ție slavă înălțăm, împreună și Celui fără de început al Tău Părinte, și Preasfântului și bu­nului și de viață făcătorului Tău Duh, acum și pururea și în vecii vecilor. Amin!”

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×