Postul Paștelui 2019 a început! Iată ce restricții au credincioșii și ce ar putea să își prepare în cele 40 de zile. Pe data de 11 martie va începe, iar mai apoi se va termina pe 28 aprilie, în prima zi a sărbătorii. Este strict interzis să mănânci alimente de origine animală. De asemenea, credincioșii pot ține post negru, dar este mai dificil, așa că mulți aleg să țină postul simplu. Toate acestea pentru a se putea spovedi și pentru a se împărtăși.
Postul Paștelui 2019! Care sunt restricțiile?
Rânduirea bisericii arată că postul paștelui ține 40 de zile, timp în care nu se mănâncă alimente de origine animală, sau așa cum se cunoaște în popor, nu se mănâncă de dulce. Este interzis, pentru a ține postul spiritual cât și trupesc, să consumi alcool, să fumezi sau să bei cafea. Postul Paștelui interzice strict, timp de 40 de zile, alcoolul, cafeaua, țigările și alimentele de origine animală.
Dacă cei credincioși nu respectă tradiția, preotul nu-i va putea spovedi sau împărtăși. Alimentele permise sunt: spanac, urzici, stevie, broccoli, varza, zucchini, fasole, naut, linte, ovaz, orez, quinoa, soia, castraveti, salate, tofu etc. Este recomandat ca în această perioadă să consumi multe cereale, legume și fructe.
Mâncare interzisă în Postul Paștelui
- orice fel de lactate
- orice fel de carne (excepție când e dezlegare la pește)
- orice fel de ouă (găina, rață, gâște, prepeliță etc)
- alcool (excepție când e dezlegare la vin)
- țigări
- cafea
- produse de patiserie cu ou sau brânză
- untdelemn (excepție când e dezlegare)
Dietă cu mâncare de post
Meniu 1:
Micul dejun: 50 g cereale de ovăz cu lapte de soia
Gustare: un măr
Pranz: supă cremă de linte și salată de vinete cu maioneză de avocado, pusă pe ardei gras
Gustarea 2: 40 g de nuci crude
Cina: un dovlecel la grătar cu mujdei de usturoi
Meniu 2:
Micul dejun: 2 felii de pâine integrală cu salată de vinete
Gustare: 2 kiwi mici
Pranz: ciuperci la grătar + amestec de legume congelate
Gustarea 2: un ardei capia cu brânză tofu
Cina: un bol de supă de roșii
Meniu 3
Mic dejun: salată de fructe.
Prânz: supă de lobodă, ciuperci la grătar.
Cină: doi cartofi fierţi cu mirodenii şi o salată verde cu o linguriţă de ulei de măsline.