Legislația actuală prevede că persoanele care a căror fizionomie nu mai corespunde cu cea din cartea de identitate au obligația de a o schimba, chiar dacă nu a sosit încă termenul. Spre exemplu, persoanele care s-au îngrășat excesiv sau și-au lăsat barbă, trebuie să meargă la birourile de evidență a persoanelor pentr a-și schimba buletinul.
„În acest context atragem atenţia că, în cazul expirării termenului de valabilitate a actului de identitate, cetăţenii se pot prezenta la serviciul public comunitar de evidenţă a persoanelor, la care sunt arondaţi cu domiciliul sau reşedinţa, cu cel mult 180 de zile înainte, dar nu mai puţin de 15 zile, pentru a solicita punerea în legalitate cu un act de identitate. Există posibilitatea păstrării de către titular a vechiului act de identitate aflat în termen de valabilitate, până la emiterea noii cărţi de identitate”, anunță Direcția Generală de Evidență a Persoanelor Sector 4.
În ce situații trebuie schimbată cartea de identitate înainte de termen
Sunt însă și situații în care cetățenii au obligația de a-și schimba cartea de identitate înainte de termen. Acestea sunt:
- dacă s-au modificat numele sau prenumele titularului, prenumele părinţilor, data ori locul naşterii (exemple: schimbarea numelui/prenumelui pe cale administrativă; adopţie; constatarea unor greşeli de scriere la întocmirea actului de stare civilă; înregistrarea unei persoane în poziţia de „copil găsit” şi identificarea ulterioară a actului de naştere întocmit iniţial, între acestea existând neconcordanţă la data naşterii; înregistrarea tardivă a naşterii unei persoane, cu înscrierea numai a anului de naştere, s.a.);
- în cazul schimbării domiciliului, a denumirii sau a rangului localităţilor şi străzilor, al renumerotării imobilelor sau rearondării acestora, al înfiinţării localităţilor sau străzilor;
- în cazul deteriorării actului de identitate;
- în cazul pierderii, furtului sau distrugerii actului de identitate;
- în cazul în care fotografia din cartea de identitate nu mai corespunde cu fizionomia titularului;
- în cazul schimbării sexului;
- în cazul anulării actului de identitate;
- în cazul atribuirii unui nou Cod Numeric Personal (CNP);
- pentru preschimbarea buletinelor de identitate.