Calendar Ortodox vineri, 28 decembrie: Cei 20 de mii de sfinți mucenici arși în Nicodimia

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
27/12/2018, 18:00
Calendar Ortodox vineri, 28 decembrie: Cei 20 de mii de sfinți mucenici arși în Nicodimia
Azi se prăznuiesc cei 20 de mii de sffinți mucenici arși în Nicodimia!

Azi, vineri, 28 decembrie, potrivit calendarului creștin ortodox, se prăznuiesc cei 20 de mii de  Sfinți mucenici care au ars în Nicodimia. Aceștia au trăit pe timpul împăratului Maximian, cel cunoscut pentru o astfel de ură împotriva etiopienilor. De asemenea, își dorea jertfe de biruință către idolii săi.

Din acest motiv, Maximian a trimis 3 scrisori peste tot prin lume pentru ca toți din Nicodimia să vină pentru a putea să închine zeilor. Episcopul Nicodimiei, Sfântul Antim, a adunat întreg poporul dăruit prin gând, sufle și vorbă lui Iisus Hristos.

Calendar ortodox vineri, 28 decembrie: 20 de mii de sfinți mucenici arși de vii în biserică

Atunci au prăznuit împreună învățând credința. „Maximian aflând că episcopul este cu creştinii în biserică, a poruncit să pună în jurul bisericii lemne uscate, să le aprindă si să ardă pe creştini. Când episcopul a aflat aceasta s-a grăbit de a botezat pe catehumeni, a săvârşit Sfânta Liturghie şi a împărtăşit pe toţi creştinii cu dumnezeieştile şi preacuratele Taine. Şi aşa, aprinzându-se lemnele, s-au săvârşit toţi. Prin harul lui Dumnezeu Sfântul Antim a scăpat nevătămat, ca să fie de folos şi altora. A adus prin botez pe mulţi la Hristos şi după ce a fost mult chinuit, s-a mutat la Hristos, şi a dobândit împărăţia cerurilor.” După toate acestea, împăratul Maximian a cerut ca și restul credincioșilor care nu se aflau în Bisserică atunci să fie arși.

cei 20 de mii de sfinți arși în Nicodimia
cei 20 de mii de sfinți arși în Nicodimia

„Sfântul Ind şi Sfinţii Gorgonie şi Petru au fost legaţi cu pietre şi aruncaţi în mare. Sfântul Zinon, care era general, şi Sfântul Dorotei, căpetenie de oştire, li s-au zdrobit faţa şi dinţii cu pietre şi li s-au tăiat capetele. Sfântul Mardonie a fost ars în foc. Sfântul Migdonie a fost băgat de viu într-o groapă şi s-a săvârşit. Sfântul Glicherie preotul, de foc s-a săvârşit. Sfântului Teofil, diaconul, i s-a tăiat limba şi a fost lovit cu pietre. Şi alţii mulţi au primit cununa muceniciei, în ziua aceea. Sfânta Domna a adunat sfintele moaşte ale tuturor acestora şi le-a îngropat. Apoi s-a urcat într-o corabie şi s-a dus de s-a ascuns într-un loc potrivit. A fost însă pârâta lui Maximian şi din porunca aceluia i s-a tăiat capul, apoi a fost arsă în foc.” 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×