Calendar ortodox 16 ianuarie: sfântul apostol Petru

Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
15/01/2019, 15:23
Calendar ortodox 16 ianuarie: sfântul apostol Petru
Azi, conform calendarului ortodox, se pomenește sfântul apostol Petru

Azi, conform calendarului creștin ortodox, se amintește de sfântul apostol Petru. De asemenea, azi se prăznuiesc și Pevsip, Elasip şi Mesip şi a bunicii lor Neonila. Azi, conform calendarului creștin ortodox, se amintește de sfântul apostol Petru. De asemenea, azi se prăznuiesc și Pevsip, Elasip şi Mesip şi a bunicii lor Neonila, pomenirea sânfuttuli mucenic Danact, citețul, da rși sântul nou mucenic Damaschin, cel care a mărturisit în satul Gabrovo, de lângă Târnovo, în 1771.

„Domnul nu întârzie cu făgăduinţa Sa, după cum socotesc unii că e întârziere, ci îndelung-rabdă pentru voi, nevrând El ca vreunul să piară, ci ca toţi să ajungă la pocăinţă. Dar Ziua Domnului va veni ca un fur, când cerurile vor pieri cu vuiet mare, stihiile arzând se vor desface şi pământul şi lucrurile de pe el se vor mistui.”

Calendar ortodox 16 ianuarie: sfântul apostol Petru

Azi, 16 ianuarie, conform calendarului ortodox, se prăznuiește sfântul apoostol Petru. Sfântul era legat de Irod Agrippa, în anul 42, după cele lăsate în urmă de Luca evanghelistul. Lui Petru i s-a arătat dezlegat îngerul. La Roma mai existau la acea vreme şi lanţurile cu care a fost bătut sfântul Apostol Petru înaintea muceniciei sale, pe vremea împăratului Nero. Şi aceste lanţuri au fost aşezate tot în această biserică, şi cinstirea lor a început a se face în această zi de 16 Ianuarie.„Podoaba voastră să fie nu cea din afară: împletituri ale părului, cununiţe de aur sau purtare de haine scumpe, ci să fie fiinţa cea tainică a inimii, întru nestricăcioasa podoabă a duhului blând şi liniştit, ceea ce e de mare preţ înaintea lui Dumnezeu.

Calendar ortodox-sfântul apostol Pavel
Calendar ortodox-sfântul apostol Pavel

Că aşa se împodobeau odinioară şi sfintele femei care nădăjduiau în Dumnezeu şi se supuneau bărbaţilor lor. Slugilor, supuneţi-vă cu toată frica stăpânilor voştri, nu numai celor buni şi blânzi, ci şi celor greu de mulţumit. Fiindcă e un dar acesta, ca de dragul lui Dumnezeu să sufere cineva întristare şi să rabde pe nedrept. Căci ce laudă este dacă răbdaţi când sunteţi bătuţi pentru greşeli? dar dacă răbdaţi suferind când faceţi bine, aceasta-I este plăcut lui Dumnezeu. Că spre aceasta aţi fost chemaţi, pentru că şi Hristos a pătimit pentru voi, lăsându-vă pildă spre a călca pe urmele Lui”, a spus apostolul Pavel. 

Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×