Apostila și legalizarea documentelor nu mai sunt necesare pentru cetățenii care locuiesc într-o altă țară din Uniunea Europeană decât cea de origine. Noile reguli pentru actele oficiale în UE au fost publicate în Monitorul Oficial European pe 26 iulie 2016 și au intrat în vigoare pe 16 februarie 2019.
Apostila și legalizarea documentelor nu mai sunt necesare
Noile reguli pentru actele oficiale în UE au ca scop reducerea formalităților administrative și a costurilor pentru cetățeni atunci când aceștia trebuie să prezinte un document din țara de origine într-o altă țară din Uniune. Înainte ca acest regulament să fie adoptat, pentru a prezenta un document oficial într-o altă țară din UE era necesară o ștampilă care să ateste autenticitatea documentului, numită apostilă. În multe cazuri era nevoie și de o copie legalizată și o traducere a documentului.
Începând cu data de 16 februarie 2019, documentele publice care sunt eliberate într-un stat membru al Uniunii Europene trebuie să fie acceptate ca fiind autentice în orice alt stat membru, fără a fi nevoie de legalizarea acestuia cu apostilă.
Noile reguli pentru actele oficiale în UE
Noile reguli pentru actele oficiale în UE prevăd că: apostila nu mai este necesară; elimină obligația de a prezenta, alături de documentul oficial în original, copia certificată; elimină obligația prezentării unei traduceri a documentului oficial; introduce garanții împotriva documentelor oficiale frauduloase.
Situații în care regulamentul nu se aplică
- în cazul documentelor publice emise de autoritățile unei țări terțe;
- copiilor autentice ale documentelor prezentate de autoritățile unui stat membru;
- în cazul recunoașterii într-un stat membru a efectelor juridice asupra conținutului documentelor publice emise de autoritățile unui alt stat membru.