Alertă medicală, în România! Cazurile de rujeolă s-au înmulțit alarmant! Care e situația pe județe

Silviu Ghering    Ana Chivu   
în Stiri de ultima ora
01/02/2019, 18:31
Alertă medicală, în România! Cazurile de rujeolă s-au înmulțit alarmant! Care e situația pe județe GALERIE FOTO
Cazurile de rujeolă se înmulțesc în România!

Alrtă medicală! Cazurile de rujeolă cresc! Un număr de 30 de pacienți care suferă de rujeolă au fost confirmate în 8 județe, între 28 ianuarie și 1 februarie. Datele oficiale ale Publică Centrului Național de Supraveghere și Control al Bolilor Transmisibile au fost postate pe site-ul Institutului Național de Sănătate în cursul zilei de vineri.

Majoritatea cazurilor înregistrate de rujeolă au fost ale copiilor fără vaccinul în cauză. Unul din 1.000 de oameni mor din cauza bolii infecțioase. Iată care sunt simptomele rujeolei, care sunt complicaíile și cum se transmite?

Alertă medicală! Cazurile de rujeolă s-au înmulțit!

Numeroase cazuri de rujeolă s-au înregistrat în mai multe județe. Din cei care suferă de acest virus, 9 au fost confirmate în județul Bihor, 6 în Mehedinţi, 5 în Buzău, 3 în Maramureş, câte 2 în Bucureşti şi Timiş și câte un caz în Argeş, Ilfov şi Teleorman. Rujeola, cunoscută și ca pojar, este o boală infecțioasă care duce de cele mai multe ori la complicații. Din păcate, pentru un om din 1.000 de bolnavi de pojar, boala este mortală. Cei mai mulți pacienți sunt copiii nevaccinați.

Numărul cazurilor cu rujeolă din România au devenit îngrijorătoare!
Numărul cazurilor cu rujeolă din România a devenit îngrijorător!

În România, 15.733 de cazuri au fost confirmate, din care 60 de decese, conform datelor primite de la INSP.

Cum se face transmiterea virusului?

  • direct, prin contact cu persoana bolnavă, prin picături de secreţie nazofaringiană şi secreţii conjunctivale răspândite în aer în jurul bolnavului; acestea rămân în suspensie în aer, fiind contagioase până la 2 ore după ce bolnavul a părăsit încăperea sau alt spaţiu închis;
  • indirect, prin obiecte contaminate cu secreţii de la bolnav, modalitate întâlnită mai rar.

Care sunt complicațiile rujeolei?

  • encefalita în 1/1000 cazuri
  • pneumonia
  • bronhopneumonia care duce la deces în 1/1000 cazuri
  • infecţii ale urechii
  • diaree severă cu deshidratare secundară.

Care sunt simptomele rujeolei?

  • La început copilul pare “răcit” prezentând febră, strănut, conjunctivită (ochi lăcrămoşi, conjunctive roşii). Apare semnul Koplik caracteristic bolii: pe mucoasa obrajilor, în dreptul molarilor, apar mici puncte albe, asemănătoare grăunţelor de griş.
  • Pe măsură ce boala progresează, în special între a 3-a şi 7-a zi de la debut, apare erupţia cutanată, întâi la nivelul feţei şi gâtului, erupţie care se generalizează, în 3 zile, pe trunchi şi pe membre.
  • Erupţia este formată din macule (pete) congestive care dispar la presiune, de culoare roz, la început mici, apoi mai mari, cu margini dinţate. Petele, uşor reliefate şi catifelate la pipăit, de obicei confluează, lăsând porţiuni de piele sănătoasă. După 2-3 zile, elementele eruptive pălesc şi dispar în ordinea în care au apărut, lăsând în urma lor pete galben-cafenii, care se descuamează fin.
  • Bolnavul poate prezenta tulburări digestive cu vărsături, diaree, dureri abdominale şi simptome nervoase care constau în indispoziţie, iritabilitate, dureri de cap, cu stare generală gravă mai ales la adulţi.
Te-ar mai putea interesa și:
Închide ×