Anuța Tite, o cunoscută cântăreață de muzică populară, a murit. Vocea care a făcut furori în filmul ”Pintea” a trecut la cele sfinte la vârsta de 67 de ani. Artista s-a stins din viață, din cauza unei afecțiuni, pe un pat din spital, în Sighetu Marmației. Oamenii dragi o vor conduce pe ultimul drum vineri, 30 noiembrie, la ora 13. Cântăreața își va dormi somnul de veci în Săpânța, loc în care și-a petrecut ultimii ani din viață.
Doliul în folclor a izbit pe toată lumea. Aceasta a cunoscut succesul după ce a cântat ”Horea lui Pintea”, aceasta fiind piesa care a încheiat pelicula ”Pintea”, film din anul 1976. Actorul care a interpretat rolul principal în acest film, Florin Piersic, a fost și unul dintre oamenii care i-au adus multiple aprecieri artistei Anuța Tita.
Anuța Tite a murit! Vocea care a făcut furori în filmul ”Pintea” a trecut la cele sfinte la vârsta de 67 de ani
Filmul românesc, regizat de Mircea Moldovan îi are în rolurile principale pe Florin Piersic, Nae Ghe. Mazilu, Constantin Diplan, Aristide Teică și Maria Ploae. Acțiunea se prete în Maramureș, la începutul secolului XVIII-lea. Filmul a avut un succes mare, fiind văzut de 4.820.385 de oameni la cinematografele din România, după cifrele înregistrate de la fata premierei până la 31.12.2007. Pelicula a fost relansată la 1 iunie 2001, cânt a fost urmărit de 1.281 de spectatori.
Succesul acestuia a fost confirmat și de criticul Tudor Caranfil, care a dat filmului două stele din cinci. ”Deși din unele izvoare istorice reiese că haiducul, supranumit Pintea Viteazul ar fi căzut în luptele pentru cucerirea orașului Baia Mare, opțiunea tragică a scenariștilor Vasile Chiriță și Dumitru Mureșan, de a-l expune trădării, este admirabil pusă în valoare de realizator: pe fundalul unei doine de o tristețe sfâșietoare, viteazul (Piersic, într-una dintre cele mai romantice compoziții ale filmografiei sale) se prăbușește, ca o pasăre neagră cu aripi frânte, într-un deșert, orbitor, de zăpadă. Din păcate, vibrația baladescă a acestui prolog-epilog este tradusă uneori, simplist, într-o poetică pândită de primejdia exacerbării sentimentelor și atitudinilor”, a spus criticul.