Criza nucleară se adâncește din ce în ce mai mult, mai ales după ce și Rusia a ales să se retragă din Tratatul Forțelor Nucleare Intermediare, la scurt timp după ce Statele Unite ale Americii au făcut același lucru.
”Este un răspuns în oglindă la decizia luată de Statele Unite ale Americii”, a declarat președintele rus Vladimir Putin, potrivit RT, la o intâlnire la care au mai luat parte miniștrii Apărării șli cel al Externelor. Mai mult, Vladimir Putin le-a cerut diplomaților ruși să nu încerce să intre în contact cu oficialii americani pe această temă, deoarece Statele Unite ale Americii dă dovadă de maturitate.
Rusia a rupt tratatul INF și nu mai vrea negocieri cu SUA
Cele două țări au acum undă verde pentru a concepe și testa noi arme nucleare! Mai mult, liderul de la Kremlin a anunțat că Rusia va începe să lucreze la dezvoltarea de noi rachete, inclusiv hipersonice! SUA au ieșit oficial din tratat, sâmbătă, conform secretarului de stat al SUA Mike Pompeo. Acesta a spus că țara sa va suspenda respectarea acordului pentru că Rusia l-a încălcat, iar Moscova are la dispoziție 180 de zile pentru a reveni la respectarea actului, altfel, acesta va deveni nul. În urma anunțului, preşedintele democrat al Camerei Reprezentanţilor, Nancy Pelosi, a acuzat vineri Casa Albă că riscă o cursă a înarmării. NATO a reacționat imediat, Jens Stoltenberg anunțând că Alianța nu intenționează să desfășoare noi rachete nucleare pe teritoriul Europei.
Tratatul semnat de Reagan și Gorbaciov, în pericol
Tratatul INF a fost semnat în 1987 de președintele SUA Ronald Reagan și liderul sovietic Mihail Gorbaciov și a intrat în vigoare de la 1 iunie 1988. Acesta prevede eliminarea tuturor rachetelor de croazieră balistice, cu raze de acțiune cuprinse între 500 și 5.500 de kilometri. De mai mulți ani, însă, SUA și Rusia se acuză reciproc de încălcarea documentului. Rusia a criticat de multe ori scutul antirachetă instalat de Statele Unite ale Americii în România şi Polonia.